90 let Kmečke zadruge Krško: Jubilej, novi izdelki in nov enolog

90 let Kmečke zadruge Krško: Jubilej, novi izdelki in nov enolog Foto: arhiv Kmečke zadruge Krško

V Kmečki zadrugi Krško so minuli teden predstavili novosti in sveže pristope v tehnologiji predelave grozdja, ob tem pa so predstavili tudi novega člana ekipe.

Jure Grubar je novi enolog v KZ Krško

Jure Grubar je nasledil Rudija Kosa

Ob tem so v Kmečki zadrugi Krško predstavili novega člana ekipe, enologa Jureta Grubarja. Grubar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, v stroki ni neznano ime, z izkušnjami s sedmih trgatev in z znanjem v sodobni tehnologiji predelave grozdja in vina je kot predstavnik mlajše generacije slovenskih enologov v krški kleti nasledil tehnologa Rudija Kosa in dobil priložnost, da vpelje sodobnejše tehnološke postopke za oblikovanje prihodnje kakovosti in sloga vin.

Novi izdelki

V krški kleti so ob letošnji bogati letini predstavili tudi nekaj novosti. V iskanju novih kupcev so letos ponudili naravni grozdni sok žametne črnince, prodajno paleto bodo razširili z vrhunskim destilatom, milenijski generaciji pa se bodo približali z aromatizirano pijačo na osnovi vina, ki so jo poimenovali Princess, Red baron pa je rdeče penečo vino, kjer - kot so zapisali - zmaguje nezahteven, prijazen okus z izraztio sadnim prihodom po jagodičju in ga krstijo številne pozitivne lastnosti.

90 let Kmečke zadruge Krško

Kmečka zadruga Krško sicer letos praznuje visok jubilej, mineva namreč 90 let od prvih začetkov delovanja, ki se je začelo novembra 1928 z ustanovitvijo Vinarske zadruge Kostanjevica na Krki, zaradi prostorske stiske pa so svoje delovanje kasneje preselili na današnjo lokacijo, na stičišče Krškega polja in vrhov Goleka, na Rostoharjevo ulico pri Šrajbarskem turn, kjer nastajajo zelo kakovostna in večkrat nagrajena vrhunska vina.

(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico