Projekt Ko bom velik/-a: Kovis Brežice (VIDEO)

Projekt Ko bom velik/-a: Kovis Brežice (VIDEO) Grafika: ePosavje

V projektu Ko bom velik/-a kot prvega od petih sodelujočih podjetij predstavljamo podjetje Kovis iz Brežic. V podjetju Kovis d.o.o. ukvarjajo s proizvodnjo komponent za železniško industrijo, kot so zavorni diski, ležajna ohišja ter različni deli za železniško industrijo ter druge industrijske sektorje.

Kovis Brežice

Domen Škrbina, po izobrazbi diplomirani inženir strojništva, je zaposlen v podjetju Kovis, po poklicu je planer proizvodnje. "Kovis je bil moj štipenditor v času srednje šole in študija na fakulteti. Z delo v Kovisu sem se srečal že v srednji šoli, kjer sem opravljal obvezno prakso. Strojništvo me je navdušilo že zelo zgodaj in ker sem vedel, da sem na pravi poti, sem po končani srednji šoli nadaljeval šolanje na fakulteti za strojništvo," je o svoji poti do podjetja Kovis povedal Domen Škrbina.

Podjetje Kovis iz leta v leto raste in zato tudi vsako leto potrebujemo več kadra, predvsem s področja strojne smeri. Iščemo CNC operaterje, vzdrževalce na CNC strojih, kontrolorje kakovosti, asistente razvoja in tehnoloških priprav dela. Uspešnim dijakom in študentom zagotavljamo štipendije, možnost opravljanje obvezne prakse, mentorstvo kot tudi dolgoročno zaposlitev v urejenem in stimulativnem delovnem okolju, z možnostjo napredovanja in osebnostne rasti.

Različne komponente za železniško industrijo

V Brežicah na več kot 40 modernih CNC strojih znamke OKUMA, MAZAK, DMG izdelujejo predvsem različne komponente za železniško industrijo. "Zavorni diski, ležajna ohišja ter ostali izdelki za železniška vozila, kot so lokomotive, potniški in tovorni vagoni, metroji, tramvaji, se vozijo praktično po vsem svetu. Naše izdelke uporabljajo zelo pomembne podjetja kot so Siemens, Bombardier, VTG, Škoda, Alstom, DB," še pove Domen.

Kaj počne CNC operater?

Najpogostejši poklic, ki ga srečamo v podjetju Kovis, je CNC operater. Kdo sploh je CNC operater in kaj počne? Domen je povedal, "da CNC Operater dela v proizvodnji na računalniško vodenem stroju za izdelavo različnih izdelkov. Najprej pripravi delovno mesto, merilne inštrumente, delovno orodje in CNC stroj. Nato prevzame dokumentacijo od kontrolorja v proizvodnji, ki je točno določeno, kateri material in postopek dela se bodo zdelovali in po kakšnem vrstnem redu. CNC stroj pripravi tako, da vnese program, po katerem bo stroj material obdeloval in nastavi orodja na stroju. Program mu predhodno pripravi programer, za enostavne izdelke ga pripravi tudi sam. Po vklopu nadzoruje, da stroj pravilno dela. Ko se orodja na stroju izrabijo jih zamenja, prav tako popravi manjše okvare na stroju."

  KO BOM VELIK/-A: KOVIS


In kako so projekt videli v podjetju Kovis?

"Predstavitev deficitarnih poklicev med osnovnošolci, predvsem 8. in 9. razredov, vidimo kot eno najboljših možnosti, da se bodoči dijaki odločijo za šolanje na srednjih šolah, katere že nekaj let beležijo upad vpisov, posledično pa se podjetja soočajo s pomanjkanje ustrezno šolanega kadra. Zato pozdravljamo takšne projekte, saj moramo že danes ukrepati, da bomo zagotovili ustrezen kader čez 5, 10 let," pravijo v podjetju Kovis.

"Iščemo CNC operaterje, vzdrževalce na CNC strojih, kontrolorje kakovosti,..."

Podjetje Kovis iz leta v leto raste in zato tudi vsako leto potrebujejo več kadra, predvsem s področja strojne smeri. Tako iščejo CNC operaterje, vzdrževalce na CNC strojih, kontrolorje kakovosti, asistente razvoja in tehnoloških priprav dela.  "Uspešnim dijakom in študentom zagotavljamo štipendije, možnost opravljanje obvezne prakse, mentorstvo kot tudi dolgoročno zaposlitev v urejenem in stimulativnem delovnem okolju, z možnostjo napredovanja in osebnostne rasti," pravijo v Kovisu.

Projekt »Promocija poklicev« smo pozitivno pozdravili, saj je potrebno otrokom že v osnovni šoli predstaviti kakšne možnosti za zaposlitev imajo v Posavju. Veliko jih nima predstave, kako določena delovna mesta sploh izgledajo, kakšne možnosti posavska podjetja nudijo. Ker pa je promocijski film pripravljen s kančkom humorja, menimo, da bo uspešno pritegnil ciljno publiko. Samo snemanje je potekalo brez težav in ni motilo delovnega procesa. Želimo si, da bi s promocijskim filmom pri bodočih dijakih vsaj delno odgovorili na kakšno neznanko, vzbudili zanimanje in odločitev za poklic strojnega tehnika. V Posavju je veliko dobrih in uspešnih podjetij, ki omogočajo odlične poklice.

 

Vir: Kovis

O projektu Ko bom velik/-a:

Projekt Ko bom velik/-a je nastal na Gospodarski zbornici Slovenije Območni zbornici Posavje, Krško v sodelovanju s podjetij s področja kovinske industrije in strojništva. "Pet uspešnih posavskih podjetij, ki delujejo na področju kovinske panoge, smo povezali s podjetjem Ansat z namenom, da na digitalen način in v realnem okolju predstavimo poklice, za katere želimo navdušiti devetošolce in dijake. Naj jim bom pričujoči video v vzpodbudo pri njihovem nadaljnjem razmišljanju o svoji prihodnosti in v pomoč pri odločitvi za poklic s področja strojništva," je ob predstavitvi projekta povedal Darko Gorišek, direktor GZS OZ Posavje, Krško. 

Ko bom velik/-a: Promocijski film s predstavitvijo poklicev (VIDEO)

(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico