Na HE Brežice testirajo agregate in opozarjajo na nihanja reke Save

Na HE Brežice testirajo agregate in opozarjajo na nihanja reke Save Foto: arhiv ePosavje

Akumulacijsko jezero hidroelektrarne Brežice dobiva končno podobo. Kot so sporočili iz družbe HSE Invest, je gladina vode v akumulacijskem bazenu na nazivni koti 153,00 m n.m. in tako se na hidroelektrarni, skladno s terminskim planom izgradnje, vršijo testiranja in preizkusi vgrajene opreme.

Testiranja vse do sredine septembra

"V ta namen ponovno obveščamo občane in druge deležnike, da se bodo testiranja predvidoma izvajala vse do sredine septembra 2017, kar pomeni, da bo lahko nivo vode naraščal ali padal dolvodno od objekta vse do 0,5 m/h in največ skupaj do enega metra, ravno tako bo nihala tudi gladina vode v akumulaciji," dodajajo v sporočilu.

Nivo vode bo naraščal in padal tudi dolvodno od elektrarne

Kot še pravijo, "so nihanja gladine reke Save predvidena tudi v okviru rednega obratovalnega režima, ki bo sledil obdobju testiranja, in sicer vse v skladu s Koncesijsko pogodbo za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save."

Vse občane in druge deležnike tako ponovno opozarjamo, da so zaradi nihanja nivoja reke Save in akumulacije, v prihodnje pri izvajanju svojih aktivnosti v bližini reke še posebej previdni in pozorni.

Vir: HSE Invest

V četrtek reševali ribiča

Krški poklicni gasilci so sicer prejšnji četrtek na Mostecu reševali ribiča, ki ga je na Savi presenetil nenaden dvig gladine reke. Nivo Save se je tedaj na merilni postaji Čatež ob Savi v dveh urah, od 13. do 15. ure, dvignil iz 101 cm na 166 cm, preok pa je iz 76,3 m3/s pospešil na 191 m3/s.

(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico