HE Brežice uradno predana namenu, več tudi že o HE Mokrice

HE Brežice uradno predana namenu, več tudi že o HE Mokrice Foto: arhiv ePosavje

Četrta v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi je od srede naprej tudi uradno predana namenu. 25. marca 2014 so pod mostom čez Savo (in Krko) položili temeljni kamen, 1282 dni pozneje je akumulacijsko jezero napolnjeno, turbine pa se že vrtijo.

25. marca 2014 napovedali odprtje za 25. septembra 2017

Odprtje hidroelektrarne Brežice

"Kdo bo takrat prerezal trak v barvah slovenske zastave, težko napovem. Ne glede na to pa sem prepričana, da bo podobno kot danes, otvoritev minila v znaku zadovoljstva nad uspešno opravljenim delom," je na deževni torek, 25. septembra, zbranim povedala tedanja premierka Alenka Bratušek.

2017: "Izgradnja HE Brežice ni le uresničitev dobre gospodarske ideje"

Njen naslednik Miro Cerar je tri leta in pol pozneje zbranim poudaril, "da izgradnja HE Brežice ne le uresničitev dobre gospodarske ideje, ampak tudi pomembno sporočilo, da je cilje energetske politike Slovenije možno uresničiti."

Na gradbišču hidroelektrarne Brežice so uporabili 82.000 m3 betona, 5.300 ton armatur in opravili za 1.400.000 m3 premikov zemeljskih mas. Ob tem ocenjujejo, da so za izvedbo del in namestitev opreme potrebovali 3.000.000 ur.

Prednost pred ostalimi obnovljimi viri je v..

In kot so sporočili iz družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi, kjer vodijo izgradnjo petih hidroelektrarn od Boštanja do Mokric, "je ključna prednost proizvodnje električne energije iz hidroelektrarn pred ostalimi obnovljivimi viri je v tem, da je mogoče zelo natančno napovedati proizvodnjo za 24 ur vnaprej. S stališča trga električne energije, ki deluje po principu urnih in dnevnih napovedi, pomeni to veliko konkurenčno prednost v primerjavi z ostalimi obnovljivimi viri. Poleg tega je z izgradnjo HE Brežice vzpostavljena večja fleksibilnost proizvodnje, saj bo veriga spodnje savskih hidroelektrarn lahko proizvajala več trapezne in konične energije ravno takrat, ko jo elektro sistem Slovenije najbolj potrebuje."

Na četrkovi seji tudi o hidroelektrani Mokrice

Vlada je na četrtkovi seji obravnavala predlog novele Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save. S ciljem trajnostne rabenaravnih virov, zagotovitve izgradnje objektov ter nemotenega financiranje preostalega dela verige hidroelektrarn na spodnji Savi je ukrep vključen v predlog proračunov za leti 2018 in 2019, sprejet pa je bil tudi program izvedbe objektov vodne, državne in lokalne infrastrukture ter objektov vodne in energetske infrastrukture za izgradnjo hidroelektrarne Mokrice. Več o tem v nadaljevanju četrtkovega popoldneva.

Hidroelektrarna Brežice v številkah (vir: he-ss.si):

Število agregatov 3
Tip turbin dvojno regulirana vertikalna s Kaplanovim gonilnikom
Nazivna moč elektrarne 45,3 MW (3 x 15,1 MW)
Nazivni pretok elektrarne 500 m3/s
Nazivni padec 11,00 m
Srednja letna proizvodnja 161 GWh
Kota zajezitve elektrarne 153,00 m n.m.
Največja obratovalna denivelacija 1,1 m
Srednji letni pretok 207 m3/s
Prostornina akumulacije 19,3 x 106 m3
Koristna prostornina akumulacije 3,40 x 106 m3
Število prelivnih polj 5

(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico