V NEK v jubilejnem letu do rekordne proizvodnje

V NEK v jubilejnem letu do rekordne proizvodnje Grafika: ePosavje

Vodstvo Nuklearne elektrarne Krško se je na tradicionalnem prednovoletnem sprejemu srečalo s predstavniki medijev. Poslovno leto elektrarne se zaključuje izjemno uspešno kot leto obratovalnih presežkov.

Do konca leta bi lahko padel rekord proizvedene električne energije

NEK je do danes proizvedla 5,66 milijard kWh. Ob stabilnem obratovanju do konca leta ima vse možnosti, da preseže 6 milijard kWh električne energije, kar predstavlja rekordno letno proizvodnjo v dosedanji zgodovini. Izjemno pomembna je bila tudi nedavna odločitev lastnikov o podaljšanju obratovalne dobe NEK do leta 2043. V NEK jo razumejo kot plod dobrega sodelovanja in modrih strateških odločitev na vseh ravneh organov upravljanja NEK. Leto 2014 je tudi jubilejno leto - 1. decembra 1974 je bil postavljen temeljni kamen za nuklearno elektrarno.

"Poslovno leto 2014 je izjemno uspešno"

Predsednik uprave Stane Rožman in tehnični direktor Predrag Širola sta poslovno leto 2014 opisala kot izjemno uspešno, saj je elektrarna obratovala gospodarno ob zagotavljanju visoke jedrske varnosti in doslednega upoštevanja okoljskih omejitev. Predsednik uprave se je uvodoma, glede na to, da so pravkar praznovali 40-letnico elektrarne, dotaknil dolgoročne poti - tiste, ki je za njimi in tiste pred.

40 let od postavitve temeljnega kamna

Izpostavil je obratovalno stabilnost in zanesljivost preteklih desetletij, ki jih je zaznamoval prepoznaven pozitiven trend naraščajoče učinkovitosti in vse večje proizvodnje. »Elektrarna je edini proizvodnji objekt v državi, ki poleg nekaterih hidroelektrarn resnično prinaša dodano vrednost in pozitivne učinke na trgu,« je poudaril in dodal, da se je lepo ozirati nazaj in razmišljati o preteklosti, če je pred nami dobra in zanesljiva prihodnost.

Več v naslednjih dneh

Poleg odločitve Nadzornega sveta NEK o podaljšanju obratovalne dobe elektrarne so predstavili še načrtovane investicije do leta 2018 in večje modifikacije spomladanskega remonta.

(Nuklearna elektrarna Krško, bš, eP)


Poglejte tudi

Pošljite novico