Policisti 40-letnika sumijo najmanj 23 kaznivih dejanj

Policisti 40-letnika sumijo najmanj 23 kaznivih dejanj Foto: arhiv ePosavje

Brežiški policisti so po dalj časa trajajoči preiskavi na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 40-letnega osumljenca zaradi storitve najmanj 23 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev.

Novačil delavce za opravljanje del v Nemčiji

Delavci brez dovoljenj, plač ni izplačeval

Policisti so med preiskavo ugotovili, da je osumljenec novačil delavce z območja celotne Slovenije za opravljanje del v gradbeništvu v Nemčiji. "Delavcem je lažno obljubljal izplačilo nadpovprečno visokih plač. Prav tako je obljubljal, da bo on uredil vso potrebno dokumentacijo za delo v tujini. V več primerih so ugotovili, da delavci niso imeli ustreznih dovoljenj, potrebnih v primeru napotenih delavcev v tujino, prav tako mnogim ni izplačal plače ali dela plače oziroma plačeval prispevkov," dodajajo policisti.

V Sloveniji je iskal podjetnike, ki bi bili zanj pripravljeni zaposliti delavce

Med preiskavo so policisti ugotovili, da je z lažnimi obljubami in pod pretvezo, da ima na območju Nemčije veliko dela, v Sloveniji iskal podjetnike, ki bi bili pripravljeni zanj zaposlovati delavce. V letu in pol je prepričal tri delodajalce, ki so zanj zaposlili več delavcev. Osumljenec je sprva za delavce plačeval dogovorjen znesek za plače, kasneje pa je s plačevanjem prenehal.

Med oškodovanii tudi trije državljani Hrvaške

Več opeharjenih delavcev se je zaradi neizplačevanja plač vrnilo v Slovenijo, med oškodovanimi so bili tudi trije državljani Hrvaške.

Policisti s preiskavo nadaljujejo, v stik so stopili tudi z nemškimi kolegi

Policisti s preiskavo nadaljujejo, saj ocenjujejo, da je oškodovanih delavcev še več, o ugotovitvah so seznanili tudi nemške varnostne organe, s katerimi sodelujejo.

(PU Novo mesto, bš, eP)


Poglejte tudi

Pošljite novico