Leskovški kulturniki v duhu Neže Maurer

Leskovški kulturniki v duhu Neže Maurer Foto: Rastislav Florjančič

Na predvečer velikega šmarna, 14. avgusta, je Kulturno društvo Leskovec pri Krškem v okviru svoje literarne sekcije pripravilo dogodek za ljubitelje poezije, poimenovan »Nikoli ni prepozno za ljubezen«, s katerim se je obeležil bogat ustvarjalni opus Neže Maurer.

Po lanskoletnem večeru, na katerem je bil osrednji avtor bralnih in interpretativnih izsekov Feri Lainšček, so člani društva in obiskovalci letošnje leto skupaj skozi branje pesmi 85-letne Maurerjeve razvili tako razmišljanja o življenjskih tematikah kot tudi sproščen klepet.

Pozdravne besede in oris življenja ter dela Neže Maurer je zbranim namenila Mirjana Marinčič, nato pa je v duhu branja sledil pogovor ter podoživljanje in razumevanje posameznikov ob slišanem. Po lastnem izboru smo dela različnih pesniških zbirk Maurerjeve prebirali Karolina Cizerle, Mateja Felicijan, Doroteja Jazbec, Branka Jenžur, Mirjana Marinčič, Klavdija Mirt, Kristina Olovec in Dragana Čvorak, gostja iz Srbije – slednja je s svojo prisotnostjo in sodelovanjem poskrbela tudi za prvi mednarodni pridih na literarnih večerih ob vodnjaku (ob ulici 11. novembra v Leskovcu pri Krškem).

Med pogovorom navzočih ob prebranem so občutek domačnosti pridali sladki prigrizki in srkanje domačega vina oziroma soka, po zaključenem dobro uro trajajočem literarnem večeru pa je ob darežljivi podpori Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem bilo poskrbljeno tudi za pogostitev z obloženimi kruhki in osvežilnimi koščki lubenice. Kljub temu, da je po spolni strukturi vidno prevladoval ženski del, je nekaj navzočih moških razveseljivo popestrilo predvsem izmenjavo različnih pogledov in mnenj.

Po neformalnem druženju po prireditvi smo se navzoči razšli ob prijetnem zavedanju, da smo preživeli čudovit nedeljski večer in da bi tovrstna srečanja veljalo sčasoma organizirati tudi pogosteje, kot kaže glede na vse številčnejšo udeležbo pa bodo literarni večeri pred Velikim šmarnom resnično postali tradicionalni, kot smo si v Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem tudi zadali kot željo in cilj.

Doroteja Jazbec 


Poglejte tudi

Pošljite novico