Ta veseli dan kulture v Mestnem muzeju Krško (FOTO)

Ta veseli dan kulture v Mestnem muzeju Krško (FOTO) Foto: Anton Hruševar

V nedeljo so tudi v Krškem praznovali Ta veseli dan kulture, rojstni dan Franceta Prešerna dinamično in prežetega s kulturo.

Po besedah predstavnice JSKD Območne izpostave Krško Sonje Levičar, se je Ministrstvu za kulturo zamisel, da bi tretji december proslavili z dnevom odprtih vrat porodil že leta 2000, ob 200-letnici pesnikovega rojstva.

Njihov namen je bil približati kulturne vsebine čim širšem krogu ljudi z brezplačnim vstopom v kulturne ustanove, kjer se bi odvijale predstave, koncerti, predavanja in podobno. Tej zamisli pa so sledili tudi na Območni izpostavi sklada za kulturo v Krškem in skupaj z KD Leskovec pri Krškem, obeležili rojstni dan našega pesnika Franceta Prešerna, s predavanjem prof.dr. Andreja Rozmana, Zgodovina celjskih grofov.

Na predavanju ali predstavitvi so bile pojasnjene nekatere nepravilnosti ali neresnični različne razlage o Barbari Celjski. Veliko je razlag, da čeprav je bila poročena, je imela veliko mlajših plemičev, kar ni bilo res. Bili so ena izmed najpomembnejših plemiških družin v srednji Evropi, prav tako je tudi Barbara Celjska bila ena izmed najpomembnejših evropskih vladaric srednje Evrope in v primerjavi z drugimi kraljicami ali vladaricami je ena najbolj izobraženih, saj je znala šest jezikov. 

Anton Hruševar

FOTOGRAFIJE (6)


Poglejte tudi

Pošljite novico