Teror v četrtek na odru Kulturnega doma Krško (19:00)

Teror v četrtek na odru Kulturnega doma Krško (19:00) Foto: Nada Žgank

V četrtek, 28. februarja, bodo v sklopu gledališkega abonmaja na odru Kulturnega doma Krško gostili sodobno dramo Teror.

predstavi Teror je trenutno najbolj uprizarjano delo tako na evropskih odrih kot po svetu, saj je na sporedu v več kot štiridesetih gledališčih, v Nemčiji, Švici in Avstriji pa so si gledalci septembra preko TV- sprejemnikov lahko ogledali tudi film, posnet po istoimenski drami, in po koncu filma v živo glasovali o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti ter tako odločili o njegovem razpletu. Krstna uprizoritev Terorja je bila istega dne septembra 2015 kar v dveh gledališčih: v Deutsches Theatru v Berlinu in v Schauspiel Theatru v Frankfurtu. Drama in njene številne uprizoritve so zaradi aktualne teroristične tematike doživele pravi medijski bum, njen avtor pa je postal medijska zvezda. V Terorju namreč obravnava izjemno težko moralno in etično dilemo, tj. kako se odločati v skrajnih situacijah in koliko je vredno oziroma so vredna posamezna človeška življenja. D

rama se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota Larsa Kocha (obtoženega za smrt 164 potnikov na letalu) tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda tudi gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti. Med sodnim procesom proti pilotu Larsu Kochu se namreč izkaže, da se je po lastni presoji odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etična vprašanja – koliko pravzaprav šteje življenje posameznika? Ali je bolje sestreliti letalo s 164 potniki, da se izognemo smrti 70.000 ljudi na nogometnem stadionu? Ali bi pilot sestrelil letalo tudi, če bi bila na krovu njegova družina? Dilema, ki jo sprožajo drama in njene uprizoritve, je etična dilema »nemogoče odločitve«, kako se odločati v skrajnih primerih terorističnih akcij. Obtoženi pilot Lars Koch se je namreč moral v hipu odločiti, kako rešiti situacijo in koga žrtvovati.

Iz gledališkega lista

»Sprva sem hotel za Spiegel napisati esej o terorizmu. Toda stvar je postala preveč kompleksna. Preprosto bolje je delovalo, če sem se o njej s kom pogovarjal. Poglejte, težava novinarstva je v tem, da članki skoraj nikoli ne pripeljejo do pogovora. Časopisi sicer vedno govorijo o »debatah«, toda v resnici o neki temi pišejo le trije, štirje novinarji. Pred nekaj leti sem v Spieglu ob primeru morilca otrok Gäfgna zapisal, da mislim, da ni nikoli prav, če nekomu grozimo z mučenjem. Dan zatem sem prejel več kot tisoč e-sporočil, v katerih so mi grozili z mučenjem. To ni noben pogovor. Ničesar ne spremeni. Toda demokracija potrebuje razpravo, to je njeno bistvo.« (Ferdinand von Schirach)

Odzivi in kritike

»Cilj predstave je dosežen s tem, ko vsakemu gledalcu posebej vseje dvom, katero stran zavzeti in kaj storiti v tem primeru: razmišljamo o zakonih, kršenju le-teh, opravičevanju in krivdi. Vprašanje, ki nima pravega odgovora, nas spravlja v zadrego, nelagodje in nas prisili v razmišljanje o širšem aspektu problema: koliko je vredno človeško življenje, da ga (ali pa ga ne) primerjamo z drugimi? Kaj je človeško dostojanstvo, in kje ga lahko danes sploh še iščemo ali najdemo? Navsezadnje pa še naša osebna dilema – ali smo zares (p)ostali ljudje, ko smo odvrgli listič z obsodbo v glasovalno skrinjico?« (Kaja Novosel, Koridor, 8. 12. 2017)

Prešernovo gledališče Kranj: Teror
četrtek, 28. 2., ob 19. uri
za Modri abonma in izven


Poglejte tudi

Pošljite novico