Dan odprtih vrat učnega sadovnjaka na Brezovski Gori

Dan odprtih vrat učnega sadovnjaka na Brezovski Gori Foto: ePosavje.com

V soboto, 2. novembra 2013, je Zavod Svibna, partner v projektu Priložnosti v posavskih tradicionalnih sadovnjakih, ki je sofinanciran s sredstvi Leader, odprl vrata v učni sadovnjak, zasajen s pestro sestavo sadnih plemen.

Zasajene so različne, predvsem stare sadne sorte jablan, hrušk, češenj, višenj, sliv, več vrst jagodičja, pa tudi murva. O pomenu travniških sadovnjakov je spregovoril Marjan Gobec. Habitat, ki združuje značilnosti gozda, polja in savane, je dom za številne vrste živali, zlasti ptice, ki v travniškem sadovnjaku najdejo obilo hrane.

Zavetišče za koristne organizme, ki je tudi našlo svoj prostor v sadovnjaku, privablja predvsem divje čebele in tudi druge opraševalce. Netopirnica, visoko v krošnji starega drevesa, pa čaka na južne podkovnjake, ki sicer naseljujejo bližnjo Ajdovsko jamo. Direktorica Zavoda Svibna Bernardka Zorko je zbrane popeljala skozi sadovnjak in spregovorila o šegah in navadah, ki so naše prednike spremljali ob jesenskem spravilu pridelkov in zahvali za letino. Ohranile so se skozi pregovore, družabne igre in jedi. In vsega tega je bilo na sobotni večer v hramu Zavoda Svibna v izobilju.

Na ogled je bila tudi projektna oprema, ki bo v naslednjih letih služila za delavnice o različnih sadjarskih praksah in tečajih za predelavo sadja (naplavni filter, kotel za žganjekuho in eterična olja, različne žage in škarje za oskrbo sadovnjaka, sušilnica sadja), na voljo pa bo tudi drugim, ki bodo želeli doma pridelano sadje predelati in tako doseči višjo dodano vrednost oz. daljšo uporabnost.

Tako smo v Posavju dobili tri učne travniške sadovnjake (v Kozjanskem parku, na Okroglicah in sedaj še na Brezovski Gori), proti koncu leta pa bo na Svibnem odprt še četrti. Partnerji v projektu: Kozjanski park, Zavod Svibna, Kulturno društvo Svibno in Verbena doo bodo v njih organizirali različne dejavnosti na temo trajnostnega sadjarstva in s tem osveščali ljudi o pomenu ohranitve naše kulturne krajine, katerega del so.

Jolanda Gobec, Verbena doo, vodja projekta


Poglejte tudi