Novo v Posavju: Hiperbarični center v Termah Čatež

Novo v Posavju: Hiperbarični center v Termah Čatež Foto: Bio2

Mlad in ambiciozen Krčan Domen Kodrič je v Posavje pripeljal prav posebni medicinski aparat – hiperbarično komoro.

Svoje poslovne prostore je umestil v neposredno bližino vhoda v termalno riviero Term Čatež. Lokacija se zdi smiselna, saj v teh posavskih toplicah mnogo športnikov in ostalih išče primerne terapije za svoje poškodbe in bolezni.

Zanimiva tehnologija in redkost v Sloveniji, hiperbarična komora (HBO komora), je komora, v kateri dihate 100 odstotni čisti medicinski kisik, pod nadzorovanim oziroma reguliranim tlakom, ta pa je večji od atmosferskega. Domen Kodrič pojasni: "Kisik po telesu, vezan na hemoglobin, prenašajo rdeče krvničke. Poškodovano tkivo potrebuje oziroma zahteva več kisika, da celice ne bi izumrle, medicinski kisik pa odlično deluje na plast celic na notranji strani žil in vzpostavi mikrocirkulacijo. S tako imenovanim „kopanjem“ v HBO komori organizem prejema do 20- krat več kisika raztopljenega v plazmi, kar ugodno vpliva na najrazličnejša bolezenska stanja."

Na vprašanja iz občinstva na otvoritvi je Kodrič pojasnil, da s pomočjo komore po svetu zdravijo dekompresijske bolezni, težave slabe prekrvavitve, uravnavajo krvni tlak, uravnavajo holesterol, pomagajo pri venskih ulkusih, angini pektoris, kroničnem srčnem popuščanju, periferni žilni bolezni, želodčnih boleznih in boleznih prebavil, plučjnih embolijah, nenadni slepoti, glavkomih, motnjah v delovanju žlez in hormonov in podobno.

"Hiperbarično zdravljenje s kisikom je enostavno in brez bolečinsko. Terapija se vrši v enomestni HBO komori, kjer je pacient udobno nameščen.V komoro prihajajo ljudje tako za zahtevnejša zdravljenja, nrp. za hitrejše okrevanje po možganski kapi, zaradi cerebralne paralize ai okrevanje po obsevanjih, ali pa povsem dnevnih težav kot so migrene, blaženje paradontalne bolezni ali herpes simplex. Drugačna kategorija pa so športniki," je pojasnil Kodrič in besedo predal športnici Barbari Špiler, ki je hiperbarično komoro nedavno preizkusila. Atletinja je mnenja, da športno telo iz terapije (oziroma več njih) dejansko odnese mnogo pozitivnih sprememb, kar posledično vpliva tudi na športni rezultat. Kodrič je obiskovalce popeljal še naokoli in razkazal cisterne s kisikom ter vso tehnologijo hiperbarične komore, ki je sedaj tudi uradno odprta in na voljo uporabi javnosti.

Za več informacij si lahko ogledate spletno stran www.bio2.si (v mesecu juliju imajo otvoritveni popust -20%), najdete pa jih tudi na Facebook-u.

Bio2


Poglejte tudi