70 gasilk na Raki o raku na dojki (FOTOGRAFIJE)

70 gasilk na Raki o raku na dojki (FOTOGRAFIJE) Foto: Doroteja Jazbec

Mesec oktober je med gasilci znan kot mesec požarne varnosti, katerega osrednja tema je letos EVAKUACIJA ob geslu »Če zagori, naj se ti ven mudi.«

Za ženske pa je oktober tudi mesec, ko potekajo številne dejavnosti na temo osveščanja in prepoznavanja sprememb na dojkah, ki lahko vodijo do rakavih obolenj. Ob tako imenovanem »rožnatem oktobru« je bila tako osrednja tema letošnjega srečanja na Raki posvečena raku dojke. Po jutranji kavi in pecivu je uvodoma navzoče pozdravila predsednica Gasilske zveze Krško in obenem predsednica Komisije za delo s članicami pri GZ Krško, Ana Nuša Somrak, spregovoril pa je tudi predsednik Občinske Turistične zveze Krško, Alojz Kerin (obenem član UO PGD Raka) in poveljnik GZ Krško, Borut Arh ter poveljnik PGD Raka, Edvard Kern.

Strokovni del, ki je vključeval dejstva o najpogostejši obliki raka pri ženskah, je predstavila Klavdija Božič iz Zdravstvenega doma Krško, ki je demonstrirala na modelu tudi postopek samopregledovanja, kakršnega naj bi dekleta in ženske izvajale redno na mesečni ravni. Osebno izkušnjo pa je v nadaljevanju navzočnim približala Darja Molan, kateri je v svojem 30. letu bila postavljena diagnoza rak na dojki – spregovorila je o kronologiji dogajanja v zdravstvenih ustanovah, vplivu raka na vsakdanje življenje in o pomenu ter pomembnosti društev za samopomoč rakavih bolnikov . Ob koncu smo gasilke iz Posavja in Zasavja na modelu dojk same preizkusile, s kakšnimi gibi pravilno izvajamo samopregledovanje dojk in kakšne so na otip spremembe, na katere moramo biti pozorni.

Članice smo si tekom aktivnosti tradicionalnega srečanja lahko tudi ogledale delovanje PGD Raka skozi čas v besedi in sliki ter skozi razstavljene eksponate, kot so gasilska oprema in oblačila ter prejeti pokali in priznanja ob njihovih dosežkih. Ob tej priložnosti so svoj košček pridali tudi najmlajši gostujočega kraja, otroci iz petih oddelkov vrtca na Raki so namreč ob pomoči njihovih vzgojiteljic pripravili razstavo, ki je bila na ogled v prostorih raškega gasilskega doma. Gasilke smo si ogledale še cerkev sv. Lovrenca, kjer je Somrakova osvetlila osnovne značilnosti kraja z vidika kulturnega utripa, zgodovinskih dogodkov in družabnega dogajanja. Sledil je okrepčilen golaž s polento v prostorih gostujočega gasilskega društva na Raki in druženje gasilk z izmenjavo mnenj in izkušenj. Okrogle mize se je udeležilo skupno 69 članic, in sicer 21 iz GZ Krško, po 13 iz GZ Hrastnik in GZ Sevnica, 12 iz GZ Trbovlje, 6 iz GZ Brežice ter po dve gasilki iz GZ Radeče in GZ Zagorje ob Savi.

V popoldanskem času je potekalo še tekmovanje za prehodni pokal PGD Raka, katerega se je udeležilo sedem ekip članic in ena mladinska ekipa. Med članicami so zmagale članice PGD Senuše, ki so slavile dvojno - tudi v mladinski kategoriji -, drugo mesto so zasedle gasilke iz PGD Kostanjevica na Krki, tretje mesto pa so osvojile članice PGD Veliki Podlog. Po tekmovanju je sledila sektorska vaja ob predpostavki požara v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Cilj sektorske vaje je bil preizkusiti sirene javnega alarmiranja v sektorju, preizkusiti praktično uporabo ročnih radijskih postaj, okrepiti sodelovanje med PGD-ji ter ekipo PGE Krško ter ukrepanje ob gašenju požara v kletnih prostorih z evakuacijo ujetih prebivalcev ter oskrbo poškodovanih na kraju dogodka.

Sektorsko vajo so operativni gasilci, odeti v zaščitno gasilsko opremo, izvedli ob glavni cesti Smednik – Zavratec v kraju Raka, v neposredni bližini tamkajšnje osnovne šole ter gostinsko- trgovskega objekta, vodil pa jo je namestnik poveljnika PGD Raka, Dejan Polšak, v sodelovanju z vodji ostalih enot. Pri vaji so sodelovali gasilci vseh štirih društev znotraj sektorja, in sicer 14 iz PGD Raka, 11 iz PGD Veliki Trn in po 8 iz PGD Senuše in PGD Smednik, poleg navedenih pa še dva pripadnika iz PGE Krško kot posadka avtolestve in dva policista ter 14 statistov iz PGD Raka, ki so igrali vlogo ogroženih in ponesrečenih. Tako je gasilsko zaznamovana sobota na Raki minila v duhu druženja, izobraževanja in preizkušanja operativne pripravljenosti.

Doroteja Jazbec

FOTOGRAFIJE (23)


Poglejte tudi