1. srečanje posavskih skupin Društva Šola zdravja

1. srečanje posavskih skupin Društva Šola zdravja Foto: Zdenka Katič

V četrtek, 27. septembra 2018, je bilo v Brežicah 1. srečanje posavskih skupin Društva Šola zdravja. Osnovna dejavnost društva je vsakodnevna jutranja skupinska vadba na prostem, na javnih površinah, ki jo vodijo usposobljeni vaditelji prostovoljci, ki delo opravljajo povsem brezplačno.

Vadba je zato za udeležence brezplačna, potrebna je le udobna obleka in športna obutev. Društvu vsak posameznik plača letno članarino, ki se porabi za izobraževanje, usposabljanje, informiranje članov in za administrativne stroške delovanja društva. Telovadimo pretežno starejši od 60 let.

V Posavju trenutno deluje 7 skupin, osma je v nastajanju. Vsako jutro telovadi okrog 200 Posavcev. Prva skupina je nastala v Brežicah, junija 2016, naslednje leto so začeli telovaditi v Sevnici, leta 2017 sta nastali še skupini v Dobovi in Brestanici. Letos se je zgodil pravi boom v krški občini, kjer so nastale 3 skupine: na Senovem, na Vidmu in v starem mestnem jedru Krškega. Oblikuje se skupina v Leskovcu pri Krškem. Trenutno je največja skupina v Brežicah s 60 članicami in člani in smo ena od večjih skupin v Sloveniji.

Namen srečanja je bilo medsebojno spoznavanje in druženje. Javnosti želimo sporočiti, da se je v teh dveh letih naše življenje osmislilo, da se za nas dan začne zjutraj z dobro voljo, gibanjem, nasmehom, druženjem. Ne bojte se začeti, pridružite se nam, kajti redna skupinska vadba krepi telo, druženje pa je balzam za dušo. Vzemite si čas za življenje, ki je gibanje in gibanje je življenje. Vsak trenutek je lahko nov začetek, četudi ste že v letih in ste do sedaj mislili drugače.

Dan smo začeli z vadbo, z nami je telovadil tudi župan Občine Brežice, gospod Ivan Molan, ki je pozdravil vse telovadke in telovadke. Direktor Zavoda za šport, gospod Ferdo Pinterič je obljubil, da nam bodo še naprej nudili gostoljubje ob deževnem in mrzlem vremenu, predsednica društva, ki ima sedež v Domžalah, gospa Zdenka Katkič je pohvalila Posavje, ki je do pred dobrima dvema letoma bilo bela lisa na zemljevidu društva, sedaj pa deluje že 8 skupin. Pravzaprav je pomembno, da ljudje redno telovadijo in ohranjajo vitalnost, aktivnost, socialno vključenost in so brez bolečin do pozne starosti. Naša najstarejša člana sta: gospod iz Brežic, ki ima 88 let in gospa s Senovega z 89. leti.

A nismo ostali le na ploščadi pred športno dvorano. Glede na svoje gibalne sposobnosti smo se razdelili v 3 skupine: 44 naš je šlo na Šentvid, 25 se nas je sprehodilo po nasipu ob »brežiškem morju«, 21 oseb pa je spoznavalo znamenitosti Brežic in zbirke posavskega muzeja.

Ob 13. uri se je vsem prilegel bograč v Restavraciji Štefanič, ob zvokih harmonike smo zapeli nekaj slovenskih narodnih in se dogovorili, da se kmalu spet srečamo, saj je bil na obrazu nasmeh, pri srcu pa prijetno toplo.

Zapisala: Ana Kupina
Vodja skupine DŠZ Brežice

FOTOGRAFIJE (3)


Poglejte tudi