Iz NEK o odlagališču NSRAO: "Interes je, da se zgradi čimprej"

Iz NEK o odlagališču NSRAO: "Interes je, da se zgradi čimprej" Grafika: ePosavje

Tema odlaganja nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) iz Nuklearne elektrarne Krško pride na plano "vsake toliko". Tako se je prejšnji ponedeljek v reškem Novem listu oglasil ravnatelj hrvaškega Državnega zavoda za radiološko in nuklearno varnost Sašo Medaković. Zadeva je malo pljusknila v Slovenijo, o odlaganju NSRAO pa je sta nekaj več teden dni pozneje povedala Stanislav Rožman in Hrvoje Perharić iz Nuklearne elektarne Krško.

"Poteka 14-dnevna koordinacija ARAO in FOND-a"

Rožman: "Interes NEK-a je, da se odlagališče čimprej zgradi"

Po vedenju predsednika uprave NEK Stanislava Rožmana na temo usklajevanja okoli odlaganja hrvaškega dela NSRAO odpadkov iz NEK potekajo "14-dnevne koordinacije ARAO in FOND, razširjene s člani Meddržavne komisije in kakšni so rezultati usklajevanja, nam trenutno niso znani." V nadaljevanju je izpostavil, da "interes NEK-a velik, da se odlagališče čimprej zgradi in s te strani zagotovo dolgoročno obratovanje elektrarne." V spodnjem videozapisu tudi o projektu suhega skladiščenja visoko radioaktivnih odpadkov.

  ROŽMAN


Perharić: "Javnost je občutljiva, zadeva hitro postane politična"

"Koordinacijski odbor ima to nalogo, postavljene od Meddržavne komisije, poskuša najti skupno rešitev," dodaja Hrvoje Perharić. "Če me vprašate kot člana uprave, smo zainteresirani, da odlagališče zaživi in meni osebno je v smislu nadaljnega delovanja elektrarne povsem vseeno na kateri strani (države op.p.) je to. Mislim, da bi morali upoštevati zastavljeno časovnico," še pove član Uprave NEK. Po njegovem je javnost na vprašanje odlaganja odpadkov iz NEK občutljiva in z njo komunicija, kar se potem prenese tudi v politične vode. "Mislim, da je to tehnološko trivialno vprašanje, za katerega imajo enostavna, elegantna in ne predrage rešitve," dodaja Perharić.

  PERHARIĆ (V HRVAŠČINI)


(bš)


Poglejte tudi