Posavska slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Posavska slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti Foto: Občina Krško

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je v sredo zvečer Občina Krško v krškem kulturnem domu pripravila osrednjo posavsko slovesnost s koncertom Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško.

Ob prazničnem dnevu se je slavnostni govornik general Janez Slapar ozrl na dogodke izpred 28 let. »Plebiscit, ki je pokazal neverjetno enotnost med prebivalci Slovenije, je bil velika obveza za politične odločevalce, pa tudi za nas, teritorialce, ki smo sprejeli odgovornost za vojaško varovanje Slovenije na njeni poti«, je poudaril. »Interpretacije, da je bila osamosvojitev samo zasluga nekaterih posameznikov, so zgrešene. Osamosvojitev je zasluga številnih, predvsem pa celotnega naroda, ki je bil aktiven že nekaj let prej. Je zasluga 1,9 milijona Slovencev, ki so na plebiscitu oddali svoj enoten glas za samostojnost«, je dejal Slapar. In poudaril: »Bodimo ponosni na prehojeno pot. Bodimo ponosni na našo teritorialno obrambo in njeno naslednico - slovensko vojsko.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko je v pozdravnem nagovoru poudaril, da nam je samostojna država omogočila, da smo v polni meri lahko razvijali svoje potenciale na vseh področjih življenja. Če bi ostali del širše nekdanje države, bi bilo to nedvomno težje, je dodal. »Mi sami smo odgovorni za to državo in nihče drug. Še bolj uspešni kot narod smo lahko le, če bomo dosledno uresničili, uveljavili in spoštovali vrednote in načela, katerim smo se takrat zavezali." Ob tem je spomnil na Ivana Cankarja, kateremu je bilo leto 2018 posvečeno: "Ravno zdaj, ko se zdi družba vedno bolj razklana, so besede Ivana Cankarja, ki jih je sicer v drugačnih okoliščinah izrekel le nekaj mesecev pred svojo smrtjo, še kako aktualne: »Narod potrebuje v težkih časih vse svoje sile, kliče vse in vsakogar. Če kdaj, je v teh časih potreba, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto«.

Slovesnost so s svojim prihodom počastili tudi praporščaki društev veteranov vojne za Slovenijo Posavje, Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, Območnih združenj slovenskih častnikov ter Združenj borcev za vrednote NOB.

S koncertom so praznični večer, ki ga je povezoval Žiga Kump, zaključili člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča in solistoma Anjo Žabkar in Aljažem Farasinom.

Občina Krško

FOTOGRAFIJE (24)


Poglejte tudi