Ste videli "milijon" ptičev? Ja, jato pinož imamo v Posavju!

Ste videli "milijon" ptičev? Ja, jato pinož imamo v Posavju! Foto: Tomaž Mihelič / DOPPS

Bralec nas je opozoril, da je v četrtkovem dopoldnevu - bilo je nekaj po 8:30 uri - v sevniški občini opazil veliko selitev ptic. Kot pravi, jih je bilo "milijon". Popoldne so o tej zanimivosti več zapisali na Slovenski tiskovni agenciji.

Več kot dvomilijonska jata pinožev

Bralec jih je nekaj zjutraj opazil pri Krmelju

Kot pravijo na Slovenski tiskovni agenciji, smo namreč v Sloveniji po desetih letih znova priča zbiranju več kot dvomilijonske jate pinož, ptic iz severnih krajev. Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje. V zadnjih dveh tednih so namreč na društveni telefon dobili več klicev prebivalcev Zasavja, ki so jih obvestili o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebno v jutranjem in poznopopoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo.

Za takšen množičen pojav jate pinož morajo biti izpolnjeni določeni pogoji - bogat obrod žira v bukovih gozdovih, njegova lahka dostopnost in brez snega v gozdovih.

 

Vir: Društvo za preučevanje ptic Slovenije

Bogat obrod žira v bukovih gozdovih, njegova lahka dostopnost

Pa brez snega v gozdovih

Bralec jih je opazil v jugozahodnem delu sevniške občine, ko so iz smeri Krmelja leteli proti krški občini. Na DOPPSU pravijo, da morajo biti za takšen pojav milijonske jate pinož izpolnjeni določeni pogoji, "kot so bogat obrod žira v bukovih gozdovih in njegova lahka dostopnost, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega."

Ste naredili kakšno fotografijo ali posneli videozapis? Pošljete nam jih lahko prek epošte info@eposavje.com ali nas poiščite na Facebook strani ePosavje.com.

  Prek Kamenice v Šentjanž (video: Marko)

(bš)


Poglejte tudi