V KnK bo zasedala komisija za uničevanje vina

V KnK bo zasedala komisija za uničevanje vina Foto: arhiv ePosavje

Na kulturni praznik bo v Kostanjevici na Krki zasedala prav posebna komisija - komisija za uničevanje vina. In kaj to je? Več v nadaljevanju zapisa:

Iz povabila

Zgodovinski kontekst: Piše se leto 1834. Na poti iz Prage v Benetke se je v Ljubljani za dva dni ustavil sloviti češki romantični pesnik Karel Hynek Macha. Tam ga je pričakal Komisija za uničevanje vina v zasedbi: France Prešeren, Blaž Crobath, Janez Toman in Jakob Zupan. Odpeljali so ga v Praznikovo gostilno pri Črnem orlu, kjer so jedli ribe, rake in izbrano slanino, vrhunsko vino pa je teklo v potokih. Strokovno razpravo so vse pogosteje prekinjale zdravice na čast slovanskim narodom, hrup je bil vse večji, malo je manjkalo, da niso zapele pesti. Gostilničar Praznik se je vso noč tresel od strahu, tenkočutni pesnik Macha pa se naslednji dan ni spomnil, kako se je znašel v postelji v sobi nadstropje više. Ohranjena so tudi pisma, v katerih je Čeh pisal svoji materi, da ga zgoraj omenjeni pijejo nenormalno veliko in da on tega enostavno ne more več zdržati.

Ker mora mladina ugotoviti, ali se v kostanjeviških gostilnah še toči dobro vino (stari zaradi prekomernih količin ne precenijo več, če je vino dobro ali ne), se bo komisija svečano zbrala v gostilni Žolnir in od tam naprej pri vsaki gostilni testirala vzorce in se zabavala ob posebej za ta večer pripravljenih igrah. Komisija bo svoje popotovanje zaključila v baru Malva s karaokami. Če zamudite začetek, nas ujemite kasneje.

Malo za šalo, malo za res. Vsa kostanjeviška mladina se že kar nekaj časa ni zbrala na kupu, s tem dogodkom pa želimo opozoriti tudi na pomanjkanje družabnih prostorov, kjer bi se mladi ob večerih lahko družili, edina alternativa so gostilne. Dress code: Kapa s šiltom (prinesite s sabo)!

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE OPOZARJA: Pitje alkohola lahko dobro vpliva na vaše počutje, zato vam priporoča, da tega ne počnete!

Začetek v petek, 8. februarja, ob 19. uri pri Žolnirju.

(eP)


Poglejte tudi