Čas za ljubezen - delavnice v Knofu (Krško, Sevnica)

Čas za ljubezen - delavnice v Knofu (Krško, Sevnica) Foto: Knof

Na Knofu začenjamo s serijo kreativnih delavnic. Za valentinovo, praznik ljubezni, zaljubljencev in dobrih prijateljev organiziramo delavnico Čas za ljubezen, izdelovali bomo srčna voščila.

Darila so samo majhen droben del razpoloženja, ki ga ustvarjajo srca tistih, ki jih sprejemajo in tistih, ki dajejo. Korenine praznika valentinovo so poganske in so povezane z željami po novem življenju, rasti in plodnosti v obdobju pomladi. Pri nas svetega Valentina najbolj častimo na Limbarski gori pri Moravčah, njemu posvečena cerkev pa je tudi v Črnem Kalu.

Slovenci praznujemo današnjo obliko valentinovega šele od začetka 90. let prejšnjega stoletja. K nam so ga prinesli tiskani mediji in trgovci. V Angliji in Franciji so začeli svetega Valentina slaviti kot zaščitnika ljubezni in zaljubljenih v 14. stoletju 14. februarja, ker se na ta dan poročajo ptički. Zaljubljenci so si začeli izmenjevali sporočila in se na ta dan klicati za valentinčke. Po letu 1848 se je praznovanje iz Anglije razširilo v ZDA, kjer je valentinovo postalo praznik trgovcev. Na ta dan so si zaljubljenci podarjali rože, čokolade, igrače, nakit… V takšni obliki se je praznik vrnil v Evropo. Danes je valentinovo skomercializirano in pocukrano in gre mnogim prav zaradi tega na živce.

Čeprav je zaljubljenost slepa, je tudi lepa. Prav ona je tista, ki nas povezuje in skrbi za nadaljevanje človeške vrste. To je čas, ko se počutimo kot v raju, to je čas ko smo v svetu, ki žari in sije v drugačnih barvah in občutkih, je čas, ko prevladajo čustva nad razumom. Težava je v tem, da občutek zaljubljenosti po določenem časovnem obdobju mine, po navadi po obdobju enega do treh let, mnogokrat še prej, kar današnjega človeka sili v skakanje iz ene veze v drugo in hlastanje po občutku zaljubljenosti, ki pa z ljubeznijo nima ničesar. Samo globok odnos, ki nastane, ko se zaljubljenost spremeni v ljubezen, v življenju prinese srečo. Globok odnos ljubezni je rezultat vseživljenjskega dela in je vezan na občutke v nas samih, v povezavi z vsem kar nas obdaja.

In prav po temu teži pričujoča delavnica. Pridružite se nam in izdelajte unikatno, pristno srčno voščilo za poglabljanje odnosa z osebo, ki jo imate radi. Z izdelanim darilom in srčnim sporočilom boste lahko na enostaven način pokazali, kaj vam ljubljena oseba v resnici pomeni. Pri sami izdelavi bomo spoštovali ljubezen do okolja in skušali uporabiti predvsem materiale, ki so bili nekoč že uporabljeni. Material za izdelavo daril je priskrbljen, lahko pa prinesete kakšen dragocen predmet iz preteklosti.

Ljubezni ne moremo najti v nikomer drugem kot v sebi. Samo prebuditi jo je treba. Da pa bi jo prebudili, potrebujemo drugo…

Vabimo Vas, da se nam pridružite 11. februarja 2019 ob 16. uri v prostorih Knofa (tržnica Videm), Kolodvorska 1, Krško in 12.02.2019 ob 16 h na bazenu (Knof), Prvomajska 15, Sevnica. Prostovoljni prispevki zaželeni. Prijave na tajnistvo@knof.si Delavnice vodi mag. um. Saša Gornik.

Avtor članka in fotografije: mag. um. Saša Gornik


Poglejte tudi