4. marca v Sevnici mednarodna konferenca o modri frankinji

4. marca v Sevnici mednarodna konferenca o modri frankinji Foto: arhiv ePosavje

V Sevnici bodo v ponedeljek, 4. marca, pripravili mednarodno strokovno-izobraževalno konferenco o modri frankinji. Konec leta 2016 so nemški znanstveniki – arheologi genetskih zapisov pozabljenih trt - potrdili, da je modra frankinja avtohtona sorta spodnje štajerske (Posavje je del tega območja), s čimer je najboljša rdeča sorta Celinske Evrope dobila svoj izvor in dom, s tem pa slovenski pridelovalci modre frankinje tudi izjemno zgodbo in osnovo za poslovno priložnost.

Mednarodna konferenca

Kot pravijo na KŠTM Sevnica, organizatorju konference, je torej modra frankinja je izvorno slovenska vinska sorta, že omenjeno raziskavo in rezultate pa bo prvič v Sloveniji predstavila dr. Erika Maul, soavtorica raziskave iz nemškega inštituta Julius Kühn iz Siebeldingena).

O modri frankinji

"Številni drugi strokovnjaki bodo predstavljali različne tematike, ki stremijo predvsem k poudarjanju zavedanja značilnosti »terroirja« in kakovosti pridelave vin kot temeljnih predpogojev za pridelavo okolju značilnih modrih frankinj vrhunskih kakovosti, ki se lahko brez kančka občutka podrejenosti postavijo ob bok vinski ponudbi na domačem in svetovnih trgih," dodajajo v sporočilu.

Modra frankinja je najbolj kakovostna rdeča sorta v vinorodni deželi Posavje

Kakor še pravijo v Sevnici, "je modra frankinja tudi najbolj kakovostna rdeča vinska sorta v vinorodni deželi Posavje. Po zadnjih podatkih je tudi edina rdeča vinska sorta v Sloveniji, katere število zasajenih trsov se povečuje. Prav tako kakovost in poleg domače priljubljenosti postaja tudi vedno bolj kakovostno in izvozno priljubljeno vino: primeri Marof, Kobal... in postaja eden od slovenskih izvoznih paradnih konjev na področju vinarstva."

Organizatorji: "Zelo pozitivni učinki za razvoj na področju vinogradništva v Sloveniji"

Ob tem so prepričani, "da bodo imele aktivnosti konference in ostale aktivnosti projekta zelo pozitivne učinke za razvoj na področjih vinogradništva, vinarstva in vinsko-kulinarične ponudbe v Posavju in na širšem območju Slovenije. Naša dolgoletna prizadevanja in aktivnosti za dvig kakovosti in prepoznavnost modre frankinje se pri mnogih vinarjih kažejo v povečevanju kakovosti, prodaje in tudi višjih prodajnih cenah na trgu. V pripravi je tudi model povezovanja med pridelovalci in številne druge aktivnosti."

(ep)


Poglejte tudi