Zbor članov Planinskega društva Videm Krško (FOTOGRAFIJE)

Zbor članov Planinskega društva Videm Krško (FOTOGRAFIJE) Foto: PD Videm Krško

Planinsko društvo Videm Krško je v petek, 22. februarja, priredilo zbor članov. Letos je bil ta še posebej slovesen, saj društvo praznuje 30. letnico obstoja.

V slovesnem nagovoru je predsednica Irena Lekše spomnila, kako so zaposleni v nekdanji tovarni celuloze in papirja Djuro Salaj Krško na pobudo sindikalne konference tovarne, katere predsednik je bil Marjan Špes ustanovili inciativni odbor. Prvič se je sestal 13. februarja 1989, na njem pa so se dogovorili o nazivu, znaku društva, sestavi organov in okvirnem programu dela.

Tovarna, ki je tega leta praznovala 50-letnico obstoja, se je preimenovala in društvo je dobilo naziv po njej. 17. marca 1989 leta je tako nastalo novo, 175. planinsko društvo v Sloveniji. Prvi predsednik je bil Vinko Novak. Kasneje so vodenje društva uspešno prevzeli še Lojze Štih, Milan Jevšnik in Marjan Žibret, ki jim je Lekšetova podelila pisno zahvalo. Zahvalo za dolgoletno delo in sodelovanje so prejeli tudi mnogi drugi, ki so prispevali, da je društvo v vseh letih uspešno delovalo. Poleg osnovne dejavnosti - planinstva, se je zgradila Koča na Grmadi, organizirali smo družabne dogodke (Kresna noč na Libni), tradicionalna srečanja, sodelovali v različnih delovnih, čistilnih in družabnih dogodkih, ki jih je organizirala občina Krško. Ustanovili smo mladinski odsek in sodelovali s šolami Krško, Leskovec pri Krškem in Vrtcem Krško, ustanovili smo tudi skupino starejših planincev.

Še posebej smo ponosni in hvaležni Vinku Novaku, ki je bil eden od ustanoviteljev društva, predsednik društva, član upravnega odbora, planinski vodnik in načelnik, 20 let je vodil skupino starejših planincev, v planinstvu je delal skoraj 60 let. Na naš predlog je zato 1. decembra 2018 v Mojstrani prejel najvišje priznanje PZS – svečano listino. Da je bil dogodek še bolj slovesen, sta poskrbela harmonikarja iz Glasbene šole Krško in pevka Anja Kramar. Po tem delu se je zbor nadaljeval, tako da so se člani seznanili z letnimi poročili in planom dela za leto 2019 ter jih tudi potrdili.

Podelili smo še častne znake in sicer sta zlati častni znak PZS prejela Ana Mlakar in Franc Kostanjšek, srebrni častni znak PZS Drago Kramar, Boris Hrušovar, Anton Zakšek in bronasti častni znak PZS Pia Peršič, Stane Mirtič in Vojko Omerzel.

Predsednica je čestitala še vodnikoma Pii Peršič in Andreju Martinčiču, ki sta v letu 2018 prehodila najdaljšo planinsko turistično pot na Hrvaškem, z nazivom Via Adriatica, dolgo 1100 km.

Ob zaključku se je zahvalila še vsem članom društva za sodelovanje, predsedniku MDO Jožetu Prahu in ostalim povabljenim za udeležbo ter jih povabila k družabnem delu ob večerji.

Jasmina Kovačič,
Planinsko društvo Videm Krško

FOTOGRAFIJE (17)


Poglejte tudi