V Brežicah predstavili rezultate projekta Zeleno Posavje

V Brežicah predstavili rezultate projekta Zeleno Posavje Foto: ePosavje.com

Ob zaključku projekta Zeleno Posavje so v Brežicah predstavili rezultate omenjenega projekta, v katerem so povezali več kot 27.000 gospodinjstev iz širše posavske regije.

V ponovno uporabo predali 15.000 predmetov

Za 7 ton manj odloženih odpadkov

Kot enega izmed glavnih izzivov prihodnosti so zaznali problematiko zavržene hrane in odpadnega olja, pomen pitne vode ter pravilno ločevanje odpadkov. S projektom Zeleno Posavje – za naravo in zdravje so tako skupaj s partnerskimi podjetji prispevali k ohranjanju čistega okolja. "V ponovno uporabo smo predali 15.000 predmetov, kar je za 7 ton manj odloženih odpadkov na odlagališčih," je ob tem povedala Jadranka Novoselc, direktorica podjetja Komunala Brežice, nosilca projekta.

  IZJAVA

 Jadranka Novoselc, direktorica podjetja Komunala Brežice d.o.o.

Največja akcija zbiralnega jedilnega olja doslej

S številnimi aktivnostmi so tako sodelujoči v projektu spodbujali k ponovni uporabi stvari po gospodinjstvih, k zmanjšanju odpadne organske hrane v vzgojno-izobraževalnih institucijah, gostinskih obratih in domovih, skupaj s šolarji vseh osnovnih šol v brežiški občini pa so izpeljali največjo zbiralno akcijo odpadnega jedilnega olja v Sloveniji doslej. Skupna vrednost projekta je sicer znašala več kot 135.000 evrov, sofinanciral ga je Evropski sklad za regionalni razvoj (ESSR).

Dosegli so več kot 27.000 gospodinjstev

"Dosegli smo več kot 27.000 gospodinjstev širše posavske regije, tudi posameznike iz ranljivih skupin," še dodajajo organizatorji. Ob tem bodo s podobnimi projekti nadaljevali, iz omenjenega projekta so se pokazale že nove ideje in dodatni podobni projekti. Želja sodelujočih pa je, da bi se podobni projekti razširili tudi izven meja posavskih občin na območje vse Slovenije.

(bš)


Poglejte tudi