58. Sevniška salamiada (FOTOGRAFIJE)

58. Sevniška salamiada (FOTOGRAFIJE) Foto: Anton Hruševar

V nedeljo na dan mučenikov je pod gradom v Sevnici potekala že tradicionalna 58. Sevniška salamijada. Po besedah predsednika Društva salamarjev Sevnica Zdravka Mastnaka so že v soboto imeli veliko dela, saj je strokovna komisija ocenila 130 vzorcev.

Strokovna komisija je ocenila 130 vzorcev

Salamarji iz Srbije, Slovaške, Avstrije, Madžarske in Hrvaške so prinesli 20 vzorcev, rejci svinj so prinesli 22 vzorcev, 88 pa so jih prinesli ostali posamezniki, ki jih izdelujejo za hobi ali ljubiteljsko. V nedeljo pa se je že v popoldanskem času začelo tekmovanje v metanju preste na salamo, kjer je zmagal Dejan Manojlovič (za nagrado je prejel odojka), potem so ugotavljali težo košare, v kateri so bile salame (teža 4444gramov), nagrado je odnesel Boris Drobne, našel se je pa tudi slavljenec, ki je za praznovanje prejel sod.

Najboljšo salamo je izdelal Janez Peterlin

Po podelitvi vseh teh nagrad je sledila podelitev diplom za najboljšo salamo prijateljstva in za najboljšo v kategoriji rejcev. Diplomo v kategoriji prijateljstva je najboljšo izdelal Tomislav Kapusta iz Sv. Križa na Hrvaškem, pri rejcih pa je najvišjo oceno prejel Stanko Judež iz Kompolja. Po mnenju strokovne komisije je letos na 58. Sevniški salamaiadi najboljšo salamo izdelal Janez Peterlin iz Bele Cerkve, drugo mesto je zasedel Matjaž Peterlin in tretje mesto Simon Meglič iz Krsinje vasi.

Kot je še dejal predsednik sevniških salamarjev Zdravko Mastnak, želijo ob prihajajoči 60. obletnice salamiade skupaj s prijatelji iz sosednjih držav pripraviti srečanje v Ljubljani,kjer bi poleg ocenjevanja salam vsak predstavil tudi svojo etno glasbo.

Anton Hruševar

FOTOGRAFIJE (20)


Poglejte tudi