Projekt Na kmetiji je lepo uspešno zaključen (FOTO)

Projekt Na kmetiji je lepo uspešno zaključen (FOTO) Foto: MTVK

Počitnice so nekaj kar vsi otroci in odrasli komaj čakamo. Otroci se takrat odpočijejo od šole, odrasli pa od naporne šole. Mladinska točka Veliki Kamen se je letos odločila za počitnice na kmetiji.

Na kmetiji je lepo, je projekt, ki je podprt s strani mladinske pobude Mladi v akciji. Program nudi podporo za evropske in mednarodne mladinske projekte, ki spodbujajo mladinsko delo in neformalno učenje. Skupina enajstih zagnanih prostovoljcev se je zagnala v akcijo in sprejeli smo 67 otrok med 6 in 15 letom starosti, na 5 aktivnih počitniških terminih po tri dni. Otroci so bili iz vseh vetrov le iz kmetij ne! Sprejemali smo namreč le otroke, ki nimajo s kmetovanjem nimajo izkušenj in ki so potrebni seznanitve kje raste krompir, kam se gre po paradižnik in svežo papriko, da sta tudi cvetača in brokoli odlična za jesti in kako ter kje vzrejamo živino. Zelo smo veseli takega odziva staršev, saj so nam pripeljali otroke iz Lucije, Logatca, Celja, Ljubljane, Škofje Loke, Grosuplja, Novega mesta, Črnomlja, kar nekaj pa jih je bilo tudi iz našega posavskega okoliša.

Otroci so bivali na različnih kmetijah katere so opisane na spletni strani www.nakmetijijelepo.si v terminih, ki so si jih izdelali sami.

Možnosti so bile naslednje:
6.-8.7. Kmetija Resnik,
27.-29.7. Kmetija Resnik,
3.-5.8. Kmetija Podlesnik&Klavžar,
6.-8.8 Kmetija Vimpolšek.,
10.-12.8. Kmetija Urbanč.

Skupinska prenočitev na seniku ali v šotorih (odvisno od lokacije prijave) so bile za otroke posebno doživetje. Brez elektrike, mobitelov, televizije in računalnikov! Okusna, kmečka hrana, izpod otroških rok je zadovoljila še tako raznolike apetite ter nasitila male in velike lakotnike. Domača opravila, kot so pobiranje krompirja, grabljenja sena, hranjenje živali, molzenje in podobno ni nobenemu od naših obiskovalcev ostala tuja. Ponudili smo jim res zanimiv, pester in tudi malo naporen urnik, saj smo jih v teh kratkih 3 dneh želeli predstaviti kar največ kmečkega življenja. Zadnji dan našega bivanja na kmetiji Urbanč na Velikem Kamnu pa nas je obiskal in nagovoril tudi aktualni minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je otrokom spregovoril nekaj besed o pomenu kmetijstva, samooskrbe s hrano in skrbi za okolje. Na koncu je odgovoril tudi na nekaj vprašanj nadobudnih malčkov ter pred odhodom pohvalil organizatorje in prostovoljce za odlično izpeljan inovativen projekt. Po Bogovičevih besedah je seznanjanje in promocija kmetijstva med mladini ključnega pomena za ohranjanje in razvoj bogate tradicije kmetovanja v Sloveniji.

Projekt je bil s strani staršev, otrok in vsem ki so nam priskočili na pomoč odlično sprejet in se vsem tudi lepo zahvaljujemo ter upamo, da bomo s takšnim duhom nadaljevali tudi v prihodnje!

Madelina Codret, pobudnica projekta
Mladinska točka Veliki Kamen

FOTOGRAFIJE (7)


Poglejte tudi