Na Brežice, moje mesto 2017 več kot 20.000 obiskovalcev (FOTO)

Na Brežice, moje mesto 2017 več kot 20.000 obiskovalcev (FOTO) Foto: Luka Rudman

S Summer Jam-om ob reki Krki se je sinoči zaključilo letošnje znova nepozabno dogajanje festivala »Brežice, moje mesto«. Od 24. junija je namreč posavsko mesto in okolico obiskalo preko 20.000 obiskovalcev, ki so lahko uživali na kar 10 različnih koncertnih dogodkih, na svoj račun pa so prišli tudi športniki in ljubitelji kulinarike. Odlični odzivi na festival prihajajo tako iz domačih Brežic kot tudi širom po Sloveniji in iz sosednje Hrvaške.

Dogajanje osrednjega koncertnega odra je bilo tudi tokrat v znamenju največjih izvajalcev regije. Niti petkovo deževje ni pokvarilo evforičnega nastopa Siddharte in zimzelenega koncerta Nuše Derende, ki je tokrat v goste povabila tri izjemne; Terezo Kesovijo, Ditko in Omarja Naberja, že v soboto pa sta pod vedrim brežiškim nebom več kot navdušila Jan Plestenjak in Prljavo Kazalište. Sicer so v vseh dneh festivala obiskovalci lahko prisluhnili tudi koncertnim nastopom Daniela Vezoje na sredinem odru v starem mestnem jedru, mladinsko obarvanima Alenke Kolman in The Plut Family v sklopu Škratje Čarovnije, ter domačim legendam Zverina bendu na nedeljskem Summer jam-u ob reki Krki. Na odru Gradu Brežice pa so letos na otvoritvenem Dnevu kruha, vina in salam nastopili Mladi Dolenjci ter DJ Boštjan (Petkova Pumpa).

Če slučajno niste obiskali letošnje Kuhne na ulci, vam bo po nekaj trenutkih branja nedvomno zakrulilo v želocih. Tokrat kar v treh dejanjih pod sloganom Aloha; zadetek v polno s sredinim Foodtruck-om Lars&Sven burgers; petkove mojstrovine posavskih kuharskih mojstrov in sobotna veseloigra šefov svetovnega kova. Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Restavracija JB, Surf Institute, Gostilna Splavar, Staromestna Čajnica Josipina in številni drugi so poskrbeli za okušanja željne obiskovalce, ki so v prijetnem park ambientu uživali v kulinaričnih festivalskih dobrotah.

In še k športnim navdušencem. Največja pohvala gre gotovo pohodnikom Marša v Bresce, ki so že šestič zapored prehodili več kot 100 km dolgo pot iz Ljubljane do osrednjega prizorišča festivala, ki je bila tokrat prevsem bolj mokra od preteklih let, kar pa nikakor ni zmotilo prešernega prihoda na glavni oder v petkovem večeru. Sicer pa so Brežice letos na svoje ulice privabile 530 tekačev, ki so se pomerili v tradicionalnem Teku s Primožem Kozmusom. Na 10km preizkušnji je že četrtič zapored slavil Boštjan Vimpolšek (34.13,1), med dekleti pa Hanah Pevec (41.53,6). Na krajši preizkušnji 3,3 km pa sta najvišji stopnički zasedla Robert Lendaro (10.55,6) in Breda Škedelj (12.05,7). Letošnja novost teka brežiškega olimpijskega in svetovnega prvaka pa je bil poslovni tek trojk, v sklopu katerega so predstavniki podjetij krepili ekipni duh. Zelo športno obarvane pa so bile tudi 1. Vodne igre nedeljskega Summer Jama, na katerih se je pomerilo šest ekip; 4 domače in 2 »tuja« izzivalca iz vrst tekmovalcev resničnostnega šova Survivor, ki pa tokrat niso uspeli ugnati domačinov. Izvirni pokal zmagovalcev so namreč domov odnesli člani Športnega društva Skopice, 30 tekmovalcev pa je bilo po nekaj urah trajajočih izzivov pod in nad gladino reke Krke utrujenih, a nadvse navdušenih na novimi vsebinami festivala.

Po besedah Anje Antončič, vodje festivala »Brežice, moje mesto«, je za organizatorjem Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, zopet izjemno uspešen projekt. »Veseli nas predvsem, da “Brežice, moje mesto” postajajo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih festivalov, misli pa so že uperjene proti letu 2018 in novim prireditvenim zmagam,« še dodaja Antončičeva. Kot odlično sprejeto letošnjo novost ocenjujejo tudi brezplačni »hop on, hop off« avtobus, ki je obiskovalce varno pripeljal na festival in domov iz Ljubljane, Grosupljega, Trebnjega in Novega mesta, prav tako pa je bila urejena že vpeljana redna linija iz bližnjih term.

Brežice, moje mesto

FOTOGRAFIJE (31)


Poglejte tudi