Prihaja festival Brežice, moje mesto 2018 (PROGRAM)

Prihaja festival Brežice, moje mesto 2018 (PROGRAM) Foto: Luka Rudman, Matic Kramžer

Festival Brežice, moje mesto je včeraj že na stežaj odprl svoja vrata in na novinarski konferenci predstavil novosti, utečene in že dobro sprejete vsebine ter prihajajoče smernice največjega in še vedno rastočega posavskega festivala, ki bo letos potekal med 24. junijem in 1. julijem.

Brežice, moje mesto 2018

Tudi letos z bogatim glasbenim programom

Kot je predstavila vodja festivala, Anja Antončič (ZPTM Brežice), se bo posavsko mesto v zadnjem junijskem tednu zopet bohotilo z raznovrstnim in kvalitetnim glasbenim izborom, ki pod oder vabi široko paleto poslušalcev. Nastopili bodo legendarni Crvena Jabuka in Psihomodo Pop, na svojem pohodu ob 20. letnici kariere se bo tokrat v Brežicah ustavila izjemna slovenska zasedba Tabu, evrovizijska predstavnica Lea Sirk, največ navdušenja med mlajšimi obiskovalci pa je nedvomno požela naznanitev prihoda srbskih S.A.R.S. Vstopnine za koncerte ni.

Nuša Derenda se vrača na oder starega mestnega jedra

Kot je znano, se je prizorišče festivala pred dvema letoma preselilo iz asfaltnega mestnega jedra na travnato površino pod Vodovodnim stolpom, ki je zmožno na enkrat sprejeti tudi do 10.000-glavo množico, ki Brežice zavzame ob vrhuncu festivalskega dogajanja. Nuša Derenda, ki že tradicionalno v sklopu festivala in svojega večera na oder povabi glasbene goste po svojem izboru, pa se letos znova seli na staro prizorišče, kjer slovenska popevka in zimzelene pesmi po njenem mnenju zvenijo najlepše. Nuša bo tako z Zlatkom, Alfijem Nipičem in prijateljico Alenko Godec tokrat zapela v sredinem večeru (27.6.) pred Mestno hišo Brežice. Poseben izziv ji predstavlja predvsem sodelovanje z raperjem Zlatkom, ki ga bomo zabeležili kot prvo tovrstno v 20 let dolgi karieri izjemne brežiške pevke.

Zadnja večerja bo nepozabna!

Glavno taktirko Kuhne na ulci že več let v rokah drži Katarina Hauer, katere vabila in odzivi kuharjev so v letu 2018 presegli vsa pričakovanja. Uvodna sredina (27. junija) Kuhna z naslovom EAT.THE.STREET bo prisegala na dober grill – poizkusili boste lahko šašlike, ražnjiče, burgerje in ostale dobrote Restavracije MAJMUN, GMT Foodtruck ter DBurgers. V petek (29. junija) se bo na dogodku DOMAČE JE DOMAČE predstavil izbor posavskih in dolenjskih kuharjev; Gostilna Repovž, Oštarija, gostišče Kapušin, Stara gostilna Krulc, Tri lučke, Gostilna Šempeter, Restavracija Otočec in Mestna čajnica Josipina, dan kasneje pa bo napočil čas za ZADNJO VEČERJO. Kuharji slednje sledijo trendu divje kuhinje, uporabe zelišč, surovih sestavin in lokalnih izdelkov, predvsem pa postavljajo Slovenijo in Hrvaško na svetovni kulinarični zemljevid. Prihajajo NOEL iz Zagreba, Atelje iz Ljubljane, Restavracija JB, Hiša FINK, Jezeršek, KUCHA Madre, Hiša FINK, Galerija Okusov, NONBIRI Japonska kulinarika, Lepa žoga ter Mojmir Šiftar, ki vabi tudi na kuharski šov posavskih okusov. In če ste poznavalec, že veste, da se v Majmunu in Lepi žogi skriva ekipa filmske uspešnice Šiška Deluxe, katere član Marko Miladinovič bo na festivalu uradno predstavil tudi knjižno uspešnico LjubljanaWellDone.

Nastopili bodo legendarni Crvena Jabuka in Psihomodo Pop, na svojem pohodu ob 20. letnici kariere se bo tokrat v Brežicah ustavila izjemna slovenska zasedba Tabu, evrovizijska predstavnica Lea Sirk, največ navdušenja med mlajšimi obiskovalci pa je nedvomno požela naznanitev prihoda srbskih S.A.R.S. Vstopnine za koncerte ni.

Kaj imajo skupnega Primož Kozmus, Sara Isakovič in Lucija Polavder?

Nedvomno olimpijsko medaljo iz Pekinga, katero bodo vsi trije 10 let kasneje obeležili tudi na že 8. Teku s Primožem Kozmusom. Najmočnejši Brežičan in že vrsto let sodelavec ekipe festivala Brežice, moje mesto, bo tudi letos skrbel za tekaško športno udejstvovanje na festivalu, na svoj tek pa je ob 10. obletnici svoje zlate olimpijske medalje v metu kladiva povabil tudi vse dobitnike medalj iz Pekinga. Udeležbo sta že potrdili plavalka Sara Isakovič in judoistka Lucija Polavder, ki pa še nista razkrili za katero traso bosta obuli tekaške copate. Primožev tek sicer tudi letos ponuja otroško preizkušnjo, tek na 3,3 km in 10 km dolgi progi ter že 2. Poslovni tek trojk, dogodek pa bo tudi dobrodelne narave, zbirali bodo namreč sredstva za otroke z Downovim sindromom.

Festival postaja vse pomembnejši del posavske kulture in turistične ponudbe

Brežice so že postale eden tistih krajev, v katerem je v času festivala težko najti prosto posteljo. Ponudniki nastanitev tako že javljajo, da je ob koncu meseca junija na voljo le še majhno število postelj, čemur nedvomno botruje pestro dogajanje v mestnem jedru, ki je že davno preseglo regionalne in državne meje. Tudi letos bo v Brežice iz Ljubljane, Grosuplja, Trebnjega in Novega mesta peljal brezplačni turistični bus, najpogumnejši pa se lahko v Brežice odpravite kar peš! Marš v Bresce namreč znova vabi k 3-dnevni preizkušnji pohodniških zmogljivosti iz prestolnice, kjer bo 27. junija start pospremila tudi Mestna občina Ljubljana.

Grafika: Brežice, moje mesto

Za najmlajše Čuki …

Škratja čarovnija tudi letos ni pozabila na najmlajše. Raznolike delavnice za otroke, plesna animacija, škrat Gvido in nastop udeležencev Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice bodo poskrbeli za prijetno sobotno dopoldne (30. junija) pod krošnjami brežiškega parka. Za vrhunec dopoldneva pa bo poskrbela skupina Čuki, ki bo oder zavzela med 10. in 11.30 uro.

… Za malo starejše Dan kruha, vina in salam

Ljubitelji dobre domače hrane in vinske kapljice, ki prihaja iz Posavja, bodo na svoj račun prišli že naslednjo nedeljo (24. junija), na predpraznični večer, ko se bo na grajskem dvorišču odvil Dan kruha, vina in salam. Ponudniki številnih turističnih društev in glasba ansambla Slovenski zvoki bodo poskrbeli za domačnost uvodnega festivalskega dogodka. Znova bo potekalo tekmovanje v peki najboljšega festivalskega kruha, kateremu se bo v večernem delu prilegel širok nabor suhomesnatih izdelkov.

Podpisali tudi Zeleno listino

Župan občine Brežice, Ivan Molan, je ob zaključku novinarske konference slavnostno podpisal tudi listino Zelene politike slovenskega turizma, z namenom obeležitve vključitve v projekt Zelene sheme slovenskega turizma in pridobitev znaka Slovenian Green Destination. Mateja Gerjevič, direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, je ob tem napovedala tudi zelene spremembe na področju samega festivala, ki se bodo pričele uresničevati že v letošnjem letu in se nadgrajevale v prihodnje.

Zaključek festivala na brežiški plaži

Organizatorji bodo zadnji festivalski dan poskrbeli tako za tiste, ki jim bo še ostalo nekaj moči kot tudi za utrujene od festivalskega dogajanja. Prve v nedeljskem dopoldnevu (1. julija) vabijo na bosonogi pohod na Sv. Vid, “brežiško goro”, pod strokovnim vodstvom Lojzeta Ogorevca. Pot bo urejena bosi hoji primerno, tempo bo počasen, na cilju pa vas bodo čakali blagodejni pripravki za stopala.

Festival Brežice, moje mesto pa bo letos že drugič zapored sklenil dogajanje 2018 na brežiški plaži, v Beach Bar Tochki na Športno rekreacijskem centru Grič, kjer bo v sproščujočem vzdušju, poletnih okusih in DJ ritmih letošnja BMM zgodba nedvomno dosegla še en zmagoviti konec. Več o festivalu si preberite na www.bmm.si.

Brežice, moje mesto


Poglejte tudi