Zadnja večerja - Kuhna na ulci (Brežice, moje mesto)

Zadnja večerja - Kuhna na ulci (Brežice, moje mesto) Foto: Matic Kremžar

Iz lanskoletne havajske Alohe tokrat vstopamo v atmosfero renesančne dobe, v Da Vincijevo vizijo zadnje večerje, ter ustvarjamo raj po naših merilih. Vanj vabimo vse goste željne dobre hrane! In ni za verjeti Franzu, ki je bil Lačen in se mu je zaradi tega zazdelo, da ni več Eve, niti jablane in da je Raj vedno bolj strupen. O, ne. Mi smo tukaj, da vam dokažemo nasprotno; da so barve smeha še kako žive in vas hkrati popeljemo na enkratno senzorično pot in vam pokažemo kaj bo zrastlo iz tega peskovnika uličnega prehranjevanja.

Rezervirajte si zadnjo junijsko sredo (27.junij), petek (29.junij) in soboto (30. junij) za obisk Brežic, kjer se bo spet odvilo zanimivo kulinarično dogajanje KUHNA NA ULCI. Letos, peto leto zapored, najboljši kuharji pripravljajo jedi na ulici pod vodovodnim stolpom v Brežicah.Tokratna kuharska zasedba je prvič mednarodna, saj se Kuhne na Ulci udeležujejo tudi kuharji iz sosednje Hrvaške. Z ogrevanjem pričenjamo že v sredo, izpred Mestne Hiše, v petek naredimo uvod in v sobotnem večeru zaključek s finalnim obrokom; Zadnjo večerjo.

“Jedla bo cela ulica” Sredina tematika predstavlja urbane barve EAT.THE.STREET koncepta, kjer se bodo predstavili foodtruck-i in kuharji, ki predvsem prisegajo na dober grill. Tako boste lahko še bolj v živo spremljali dogajanje pred Mestno hišo in se znašli v posebni sferi bivanja, medtem ko boste lahko okušali šašlike, ražnjiče, burgerje in ostale dobrote iz žara. Restavracija MAJMUN, GMT Foodtruck ter DBurgers bodo z vami od 14. ure naprej in do konca.

“Petkov nemir in razburjenje”

V uvodu drugega dela bo šlo za čas druženja, za jesti in piti ter biti s prijatelji na neformalni način, po domače. Srečali se boste z enkratno ponudbo jedi, ki bodo zagotovo vzbudile idealno proporcionalno šablono arom. Vladali bodo prebujeni okusi starih tradicionalnih receptov iz kašč prednikov, ter spogledovanje z novitetami. Če boste proučevali jedi, bo vsem skupni imenovalec natančna upodobljenost brez karikiranja; iz zemlje na mizo, sveže in domače. Pričali boste učinkoviti predstavitvi lokalnih surovin in enostavnih krožnikov, ki temeljijo na različnih družinskih in lokalnih tradicijah. Brez prevelikega eksperimentiranja z različnimi tehnikami bo tokrat manj več, a veliko boljše.

V petek se bo na dogodku Domače je domače predstavil izbor posavskih in dolenjskih kuharjev; Gostilna Repovž, Oštarija, gostišče Kapušin, Stara gostilna Krulc, Tri lučke, Gostilna Šempeter, Restavracija Otočec in Mestna čajnica Josipina.#

“Sobotna zadnja kuha”

Center kompozicije Kuhnine freske bodo tokrat sobotni kuharji, ki bodo pripravili gostom zanimive jedi. Na ogled bodo postavili vse prekrasne surovine, oblikovane v okusne krožnike na katerih bosta moderno in tradicionalno sobivala v harmoniji okusov.

Vizija Zadnje večerje je dogodek, kjer se ljudje med obedovanjem zabavajo in prepuščajo gurmanskemu hedonizmu ter odidejo srečni, z občutkom da so doživeli nekaj dobrega. V duhu te zabave morajo pozabiti na kaj bi jih to lahko spominjalo in se prepustiti danem trenutku z okušanjem, uživanjem, grešenjem in tem, da enostavno so.

Restavracije in kuharji, ki se bodo predstavili v soboto, na kulinaričnem področju ustvarjajo presežke s pozornostjo na svoje okolje in opazovanjem tega kar jim raste pod nogami ter kaj od tega lahko uporabijo na krožnikih. Vsi sledijo trendu divje kuhinje, uporabe zelišč, surovih sestavin in lokalnih izdelkov predvsem pa postavljajo Slovenijo in Hrvaško na svetovni kulinarični zemljevid.

Brez potrebe po spovedi bo vsak od sobotnih kuharjev podelil številnim “foodie” romarjem, naključnim radovednežem, popotnikom, drznim in lačnim, svojo avtorsko “hostijo”. Vsekakor vredno obiska! Restavracije, ki se predstavijo: NOEL iz Zagreba, Atelje iz Ljubljane, Restavracija JB, Hiša FINK, Jezeršek, KUCHA Madre, Mojmir Šiftar, Hiša FINK, Galerija Okusov, NONBIRI Japonska kulinarika ter Lepa žoga.

Kuhna na ulci


Poglejte tudi