Primož Kobe slavil na 8. teku s Primožem Kozmusom

Primož Kobe slavil na 8. teku s Primožem Kozmusom Foto: Agencija Primož Kozmus

Na teku s Primožem Kozmusom, ki je v soboto že osmič potekal v okviru festivala »Brežice, moje mesto«, je letos slavil nekdanji olimpijec Primož Kobe. Kobe je peto zmago 10-kilometrske preizkušnje odnesel večkratnemu udeležencu Kozmusovega teka Jaroslavu Kovačiču, z zmago pa je najbolj načrte prekrižal tretjeuvrščenemu Boštjanu Vimpolšku, ki je sicer že štirikratni zmagovalec najdaljše preizkušnje brežiškega teka.

Tudi sicer je bilo v soboto vzdušje v Brežicah še posebej olimpijsko, saj sta medalje otrokom ter najboljšim tekačem podeljevala olimpijska medaljista iz Pekinga 2008, Primož Kozmus in judoistka Lucija Polavder. Brežiški športni zvezdnik je namreč na ta način proslavil 10-letnico svojega največjega uspeha v karieri, olimpijskega zlata iz Pekinga: »Res je, desetletje moje olimpijske zmage sem želel proslaviti športno, zato sem na svoj tek povabil tudi ostale medaljiste iz Pekinga in zelo sem vesel, da se mi je Lucija lahko pridružila. Na našem teku vztrajamo že osmo leto zapored, saj dobivamo zelo lepe odzive, ostajamo pa zvesti svojemu glavnemu cilju – spodbuditi h gibanju čimveč ljudi.«

Na tekmovanju se je sicer v različnih preizkušnjah v teku preizkusilo nekaj manj kot 500 tekačev vseh generacij, okolij in zmožnosti, organizatorji pa so k preizkušanju gibalnih sposobnosti letos povabili tudi otroke in odrasle z motnjami v razvoju in z Downovim sindromom iz Novega mesta, Brežic in Krškega ter iz društva Sožitje Krško, za katere so zbirali tudi zamaške. Da je njegov tek odprt za vse, so pokazali tudi člani društva »Po Pasje, ki so se teka udeležili skupaj s štirinožnimi prijatelji.

Olimpijec Primož Kobe, ki je zmagal s časom 31,22, je pohvalil prireditev, ki se je je udeležil prvič: "Zelo rad imam ulične teke, ker je stik z gledalci dober, tu v Brežicah pa gledalci spremljajo in spodbujajo tekače po celi progi, kar tekačem daje posebno lep občutek. Zelo sem vesel, da sem s Primožem proslavil 10. obletnico olimpijskega zlata, zame pa je bil to predvsem dober trening. Po poškodbi stegenske mišice se sicer počasi pripravljam na ljubljanski maraton in sem zadovoljen že s tem, da sem brez poškodb prišel v cilj. Izkoristil pa bi priložnost, da povabim tekače na polmaraton 30. septembra v Novo mesto, ki se ga bom tudi sam udeležil."

Zmagovalka 10-km teka Kozmus Hana Pevec je poudarila, da si bo tek zapomnila po odličnem navijanju, proga pa se ji je zdela več kot odlična."Letos sem zmagala sicer z nekoliko slabšim časom kot lani, vendar sem kljub temu zelo zadovoljna. Teka se bom zagotovo udeleževala tudi v prihodnje, že z namenom, da podprem prireditev."

Robert Lendaro, ki je v žep pospravil že svojo 5. zmago Teka Triglav na 3,3 km (10,40) je povedal: »Vračam se zato, ker je tek vsako leto odličen. Letošnja konkurenca je bila boljša, zato sem v zmago moral vložiti več truda. Sicer tečem še samo za užitek, prave treninge pa sem opustil.«

Tudi Breda Škedelj je že večkrat ponovila vajo stopanja na najviško stopničko krajše preizkušnje v Brežicah: »Res je, da sem odnesla novo zmago, vendar konkurenca mora biti in nikogar se ne sme podcenjevati. Na ta tek zelo rada pridem, ker mi je všeč proga in odlično občinstvo

Po opravljenih preizkušnjah so tekači lahko svoje druženje nadaljevali ob bogatem programu festivala, ki so ga na sobotni večer letos popestrili Lea Sirk, Psihomodo pop in S.A.R.S..

10 km:

 1. Primož Kobe 31,22 
 2. Jaroslav Kovačič 32,45 
 3. Boštjan Vimpolšek, 33,34 (4x doslej zmagal Primožev tek) 
 1. Hana Pevec, 42,19 
 2. Lea Pešec 
 3. Petra Butalin 

3,3 km:

 1. Robert Lendaro 10,40 
 2. Vid Zevnik 
 3. Miran Abram 
 1. Breda Škedelj, 11.37 
 2. Ajda Slapšak 
 3. Živa Slapšak

Poslovni tek:

 1. Q-Techna 
 2. Poklicna gasilska enota Krško 
 3. D-Box runners

Agencija Primož Kozmus


Poglejte tudi