Festival Brežice, moje mesto 2018 znova v rekordih (FOTOGRAFIJE)

Festival Brežice, moje mesto 2018 znova v rekordih (FOTOGRAFIJE) Foto: Luka Rudman

»Ko delaš dobro, se te še vreme usmili!«, je brežiško dogajanje preteklega tedna na kratko sklenila vodja festivala Anja Antončič (Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice) in dodala, da gre za eno najuspešnejših izvedb festivala do sedaj, saj so v vseh dneh po ocenah znova zabeležili rekorden obisk.

Za to je nedvomno zaslužno tudi vreme, ki organizatorjem tokrat ni pokazalo prehudih zob in se je v večernih delih, ko je bilo na prizorišču največ obiskovalcev, izkazalo za dobrega festivalskega partnerja.

Navdušili domači in tuji izvajalci

Glavno festivalsko dogajanje se je v Brežicah odvilo v petkovem in sobotnem večeru, ko ste na svoj račun lahko prišli glasbeni navdušenci. V petek so v sklopu svoje turneje ob 20-letnici glasbenega delovanja najprej nastopili Tabuji in se na festivalu predstavili že drugič, za njimi pa so oder zavzeli legendarni Crvena jabuka, ki so navdušili z zimzelenim repertoarjem »To mi radi«, »Stižu me sječanja«, »Nekako s prolječa«, »Tamo gdje ljubav počinje« in številnimi drugimi. Sobotni večer je otvorila energijska bomba Lea Sirk, ki je brez težav na popoldansko razmočeno travo zvabila množico obiskovalcev in pripravila več kot učinkoveto ogrevanje za naslednika, hrvaško zasedbo Psihomodo Pop. Ta je na čelu z Davorjem Gobacev, dobrim brežiškim znancem, poskrbela za udaren rock'n'roll, ki so ga v svojem stilu nadaljevali srbski S.A.R.S. Njihova priljubljenost med brežiško publiko je povzročila nabito poln prizoriščni prostor, ki je ob zadnjem sobotnem dejanju pod Vodovodnim stolpom zasijal v vsej svoji veličini.

Sicer pa se je koncertno dogajanje v Brežicah pričelo že v sredo, ko je v mestnem jedru udarno nastopila domačinka Nuša Derenda z gosti. Na odru so se ji letos pridružili raper Zlatko, Alenka Godec in Alfi Nipič.

Zadnja večerja Kuhne na ulci

Eat.The.Street, Domače je domače in Zadnja večerja so bili na letošnjem festivalu sklopi dogajanje Kuhne na Ulci, ki s svojim »street food« konceptom v Brežicah navdušuje že 5. leto zapored. Poleg izjemnih kuharjev - na Kuhni so se letos med drugimi zvrstili Jorg Zupan (Atelje), gostilna Jezeršek, Mojmir Šiftar s kuharskim šovom, ekipa Šiške Deluxe in Marko Miladinovič, ki je predstavil knjigo Ljubljana Well Done – je letošnje dogajanje zablestelo tudi v pokritem ambientu, odetem v izbrano drevesno dekoracijo, ki je nedvomno ustvarila dodatno čarobnost letošnje Kuhne. Pod njo se je zopet podpisala avtorica projekta Katarina Hauer, ki je ob uživanju obiskovalcev v okusih ajdovih čevapčičev, ulično pripravljenega sušija, slastnega šmorna, govejega jezika in številnih drugih dobrot prejela neštete pohvale sitih ust.

8. Tek s Primožem Kozmusom ob 10. obletnici olimpijskega zlata

Na teku s Primožem Kozmusom, ki je v soboto že osmič potekal v okviru festivala Brežice, moje mesto, je letos slavil nekdanji olimpijec Primož Kobe. Kobe je peto zmago 10-kilometrske preizkušnje odnesel večkratnemu udeležencu Kozmusovega teka Jaroslavu Kovačiču, z zmago pa je načrte prekrižal tudi tretjeuvrščenemu Boštjanu Vimpolšku, ki je sicer že štirikratni zmagovalec najdaljše preizkušnje brežiškega teka. Na otroški, 3,3 km in 10 km dolgi preizkušnji se je sicer letos pomerilo 500 tekačev, vzdušje v Brežicah pa je bilo še posebej olimpijsko, saj sta medalje otrokom ter najboljšim tekačem podeljevala olimpijska medaljista iz Pekinga 2008, Primož Kozmus in judoistka Lucija Polavder. Brežiški športni zvezdnik je namreč na ta način proslavil 10-letnico svojega največjega uspeha v karieri, olimpijskega zlata iz Pekinga: »Res je, desetletje moje olimpijske zmage sem želel proslaviti športno, zato sem na svoj tek povabil tudi ostale medaljiste iz Pekinga in zelo sem vesel, da se mi je Lucija lahko pridružila. Na našem teku vztrajamo že osmo leto zapored, saj dobivamo zelo lepe odzive, ostajamo pa zvesti svojemu glavnemu cilju – spodbuditi h gibanju čimveč ljudi," je po zaključku tekaškega dogajanja še dodal Primož Kozmus.

Srečni BMM Otroci: Prišli so Čuki

Organizatorji festivala pa tudi tokrat niso pozabili na najmlajše. V sobotnem dopoldnevu v brežiškem parku so namreč posebno zabavo pripravili Čuki, ki so navdušili vse generacije. V uri in pol trajajočem programu so pod BMM krošnje tudi oni privabili rekordno število glasbene animacije željnih otrok in njihovih staršev, dogajanje pa je popestrilo še Plesno društvo Imani, pevci Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice in pester nabor delavnic.

Sezuta nedelja!

Po celotedenskem dogajanju so se lahko najbolj sveži obiskovalci včeraj bosih nog povzpeli na domačo “goro”. Pod strokovnim vodstvom Lojzeta Ogorevca, promotorja zdravega načina življenja, je namreč v sklopu festivala v nedeljskem jutru prvič potekal Bosonogi pohod na Sv. Vid. Hoja po predhodno pometeni in bosim nogam prijazni poti je potekala brez poškodb, z veliko dobre volje in harmoniko ob prihodu na vrh, ki ga je bosa dosegla tudi sredina nastopajoča, Nuša Derenda. Sicer se je nedeljski dan in večer nadaljeval v Beach Bar Tochki, kjer je v poletnih ritmih in okusih potekal uradni festivalski “after party”.

Brežice, moje mesto

FOTOGRAFIJE (19)


Poglejte tudi