Soočenje kandidatov za župana občine Brežice (VIDEO)

Soočenje kandidatov za župana občine Brežice (VIDEO) Grafika: ePosavje

Za župana občine Brežice se na tokratnih lokalnih volitvah poteguje 5 kandidatov in da bo odločitev v nedeljo lažja, so na Ansat TV pripravili soočenje županskih kandidatov.

Soočenje kandidatov za župana Občine Brežice

Ob 20. uri na Ansat TV in ePosavje.com

Na njihovo povabilo se je odzvalo vseh pet kandidatov, prvo predvajanje soočenja bo v sredo zvečer, ob 20. uri na televizij Ansat TV in spletnem mestu ePosavje.com. Za naklonjenost volilcev se tokrat potegujejo Peter Dirnbek (Levica), Andrej Gerjevič (Lista Sonce), Matija Kolarič (SD), Ivan Molan (s podporo volilcev) in Igor Zorčič (SMC). 

  SOOČENJE - BREŽICE


Na kakšen način pridobiti nove investitorje?

Na vprašanje, kako v brežiško občino pridobiti nove investitorje, so si bili kandidati različni v odgovorih. Gerjevič je uvodoma ocenil "dosedanje 16-letno obdobje kot obdobje stagnacije po vseh ključnih kazalnikih", na pridobivanju novih investitorjev bi aktivno delal "in ne samo pasivno čakal, če se bo kdo oglasil". Kolarič se je dotaknil sofinanciranja podjetniškega ustvarjanja in pravi, da bi bilo po njegovem mnenju "potrebno sofinancirati manj podjetnikov in tiste več." V njihovem programu so zapisali, da bi sofinancirali okoljska podjetja, start up podjetja in tista, ki ustvarjajo »nekaj več«.

Dosedanji župan Molan pravi, da so v občini doslej "izjemno veliko naredili. Je pa res, da so v gospodarstvu potrebni različni ukrepi". Kot dodaja, "mislim, da imamo pravo strategijo, podpiramo domača in inovativna podjetja."

Zorčič o praznih parcelah v poslovnih conah pove, da so bile te prazne v zadnjih 15 let »zaradi neposrečene kombinacije javno zasebnega partnerstva.« Kot pravi, bi morala biti občina prijazna za investicije, "vsekakor pa moramo biti pripravljeni na te investicije. Če imajo lahko investicije v Trebnjem in Kočevju...". Dirnbek bi stavil na kulturni turizem, "saj v Brežicah ne moremo vlagati samo v betonsko in asfaltno infrastrukturo. Onkraj tega so ljudje, ki jih ne delimo na velike, male, na bogate vlagatelje in poceni delovno silo."

O turizmu in ljudeh

Ena od najpomembnejših gospodarskih panog v brežiški občini je turizem, predvsem termalni turizem. In na kakšen način bi vse še bolj približali življenju v občini? Kolarič je spomnil na pozno sprejeto strategijo turizma, le to pa je ocenil kot dobro. "Ponujamo vse, nismo pa specializirani niti v butični, okoljski ali termalni turizem," je še povedal Kolarič. Aktualni župan Molan je izpostavil dosežke v minulem mandatu, od sprejetega prostorskega plana v Dobovi, uspešnega hostla, vse bolj obiskanem gradu in vzpostavljenih turistično informacijskih centrih. "Prepričan sem, da bo brežiški turizem še napredoval," pove Molan.

"Ves čas smo opozarjali, da občina tava glede razvoja turizma in vesel sem, da smo strategijo dobili in sprejeli," pa je o turizmu v občini povedal Zorčič. Ponudnike storitev bi povezal med seboj in hkrati z mestom Brežice.

Dirnbek opozarja na slabe uporabniške izkušnje turistov, "vse skupaj je slaba turistična izkušnja«. Kot pravi, prenovljena infrastruktura – tu misli na Tržnico Brežice – ne ponudi dovolj. "Nič se ni naredilo za njeno vsebino revitalizacijo in po tem vzorcu propadajo vsi turistični potenciali". Gerjevič je spomnil, da je priložnost Brežic v »špicah turistične sezone«, ko je v brežiški občini veliko več turistov kot sicer. Ob tem je opozoril na "vinogradniški turizem, turizem ob Krki in ostale oblike turizma."

Soočenje kandidatov za župana občine Brežice si lahko na Ansat TV pogledate v sredo ob 20. uri, v četrtek ob 9. in 18. uri ter v petek ob 21. uri.

O čem je še tekla debata?

Na soočenju kandidatov za župana občine Brežice so kandidati odgovarjali tudi na vprašanja o oživitvi starega mestnega jedra, dogodkih v mestu, o izseljevanju mladih in če ostalih zanimivih temah.

Termini predvajanj soočenj na AnsatTV:

  • Sreda, 14. november, 20:00
  • Četrtek, 15. november, 9:00 in 18:00 
  • Petek, 16. november, 21:00

(bš)


Poglejte tudi