Povolilna analiza dogajanja v Brežicah: Zmagovalci in poraženci

Povolilna analiza dogajanja v Brežicah: Zmagovalci in poraženci Grafika: ePosavje

Po tokratnih lokalnih volitvah se zdi, da se je nagovarjanje volilk in volilcev preselilo na svetovni splet. Če je kampanja v prvem krogu županskih volitev v Brežicah minila brez večjih posebnosti, je pred drugim krogom "zagorelo". A pojdimo lepo po vrsti.

Obmetavanje z vseh strani

"Arene in gladiatorski boji"

Že v zadnjih dneh pred prvim krogom županskih volitev je utrip volitev dvignil TV prispevek na RTV Slovenija o poslovanju Komunale Brežice in umiku njenega direktorja Aleksandra Zupančiča z mesta direktorja. Ta je kasneje prek svojega Facebook profila zapisal, da so bile "včasih arene in gladiatoski boji, danes pa imamo televizijo in novinarske prispevke. Živimo v družbi, kjer te lahko na javni televiziji obtožijo popolnoma izmišljenih stvari in se ne moreš branit." V dneh pred drugim krogom volitev je prišel ti. "follow-up", prispevek z novimi informacijami in odzivom sveta delavcev Komunale Brežice. Za začetek...

Drugi krog županskih volitev v Brežicah: Molan ostaja župan!

Brežiško oko

... in potem se je nadaljevalo. Težišče komunikacije se je preselilo na Facebook, kjer je iz danes na jutri nastala Facebook stran Brežiško oko, v katerem so neimenovani Brežičani doslej objavili pet prispevkov z različnimi naslovi (npr. Kako brežiška občinska oblast z županom Ivanom Molanom na čelu ravna z vašim denarjem, Nerazumljivo zapravljanje javnega podjetja Komunala Brežice, Primititven izpad "nekdanjega" direktorja Javnega podjetja Komunala Brežice in "Srce parajoče pismo še ene visoke občinske uslužbenke. Kaj pa previsoka plača?").

"Poslanec SMC ni za občino naredil nič"

Z drugega brega se je v igro vključil spletni portal iz podpornega (ne)medijskega konglomerata ene od političnih strank z naslovi "Brežice: Poslanec SMC ni za občino naredil nič" in "Po Brežicah in Krškem tudi Radeče: Najbolj mačehovska je bila vlada SMC". A to je bil zgolj uvod v veseli december.

  MOLAN O KAMPANJI


Po "jezikovni katastrofi" so prišli migranti

Najbolj živahno pa je postalo v zadnjih dneh pred prvo decembrsko nedeljo. Na Facebook strani Jezikovni sloved so analizirali Molanovo predvolilno povabilo na volitve v 2. krogu županskih volitev in preštevali napake. "V Brežicah se nadaljuje politična bitka, obenem pa očitno tudi tekmovanju, ki bi mu lahko rekla "jezikovna katastrofa" so uvodne besede omenjene objave.

"Volite za Zorčiča in v Brežicah boste dobili boste veliko pridobitev"

A je kaj kmalu postala zgodovina, ko se je usulo iz Facebookovega anonimnega komentariata. "Volite za Igorja Zorčiča in v Brežicah boste dobili veliko pridobitev: MIGRANTSKI CENTER" je pisalo na fotomontaži z Zorčičevim portretom in pogoriščem šotorskega naselja pri brežiški policijski postaji s konca leta 2015. Objava je bila celo sponzorirana (plačana) na FB strani Kaos v Sloveniji.

Lažne sponzorirane objave in montirane grafike

Zorčič se je na to odzval z besedami "Ne nasedajte lažnim sponzoriranim objavam z montiranimi fotografijami. Želim si, da občina Brežice postane razvita in znana občina po dobrih in marljivih ljudeh, lepih krajih, znamenitostih in bogati turistični ponudbi, ne pa po ilegalnih migrantih. Ilegalnih migrantov v Brežicah ni." Med volilci z nasprotne strani je šlo tako daleč, da so ob protimigranskih fotomontažah padali tudi podobni pozivi "Pojdite na volišča in glasujte za Ivana Molana kajti njegov namen ni pripeljati migrante v našo občino niti rdečih zvezd kot so levičarji! Banda levičarska dol in njihovi simpatizerji, desnica na oblast."

  ZORČIČ O KAMPANJI


In Splošna bolnišnica Brežice

V samem zaključku predvolilne kampanje pa je na plano pokukala tudi bolnišnica Brežice. "Splošna bolnišnica Brežice z državnimi strateškimi dokumenti postaja lokalna. NESPREJEMLJIVO!!! Igor Zorčič kot poslanca pretekle in aktualne vladne stranke in kandidata za župana sprašujem ZAKAJ?," je v petek dopoldne vprašal Ivan Molan, ko je v svet poslal dopis Splošne bolnišnice Brežice Svetu regije Posavje. Nato se je oglasil Svet regije Posavje, v petkovem popoldnevu pa še direktorica Splošne bolnišnice Brežice. 

In potem je prišel volilni molk, nedeljske volitve in novi stari župan. 

Zmagovalci? Od nedelje naprej ga sicer lahko najdemo, a...
Poraženci? Sodeč po vseh objavah z družbenih omrežij nikoli bolj razdvojeni Brežičani.

Ivan Molan po 2. krogu volitev (VIDEO)

Igor Zorčič po 2. krogu volitev (VIDEO)

(bš)


Poglejte tudi